"Holly" in de bioscoop, regisseur Fien Troch: "Een van mijn persoonlijkste films, ik deel Holly's empathie"

Vanaf vandaag is de Vlaamse film "Holly" te zien in de Belgische bioscopen. De film vertelt het verhaal van de 15-jarige Holly, een meisje dat gepest wordt en beschikt over een bijzonder voorgevoel. De jonge actrice Cathalina Geeraerts werd ervoor bekroond in Venetië. Regisseur Fien Troch noemt "Holly" in "De afspraak" een van haar meest persoonlijke films. "Ik wil niet zeggen dat ik Holly volledig ben, maar ik deel wel haar empathisch aanvoelen."

Holly, de vijfde film van regisseur Fien Troch, gaat over een 15-jarig meisje dat gepest wordt op school. Nadat ze een dodelijke schoolbrand voorspelt, zijn alle ogen op haar gericht. Ook lerares Anna is geïntrigeerd door Holly's vreemde voorgevoel. Ze nodigt haar dan ook uit om vrijwilligerswerk te doen in de rouwende gemeenschap. Overal waar ze komt, biedt Holly rust, warmte en hoop. Maar al snel wordt er steeds meer van Holly en haar bijzondere gave geëist.

BEKIJK - De trailer van "Holly":

""Holly" is een van mijn meest persoonlijke films", vertelt regisseur Fien Troch in "De afspraak". "Ik wil niet zeggen dat ik Holly volledig ben, maar ik deel wel haar empathisch aanvoelen."

Die empathie en het geloof van de gemeenschap in Holly's krachten zijn een van de belangrijkste thema's in de film. Ook de kracht van pure vriendschap speelt een centrale rol. "De vriendschap tussen Holly en het personage Bart is misschien wel het belangrijkste thema", vindt Troch. "Terwijl de rouwende gemeenschap steeds meer van Holly’s gave eist, vraagt Bart niets van haar. Hij blijft haar vriend zoals voordien”.

Opgroeiende kinderen zijn duidelijk een inspiratiebron voor Troch. “Ik wil iets vertellen over de wereld van nu en over de communicatie tussen mensen. Dan kan je niet anders dan kinderen betrekken. Je kan hen gebruiken als ijkpunt en nadenken over hoe we met kinderen omgaan".

BEKIJK - Fien Troch in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Lof op filmfestivals

"Holly" is voor sommige filmliefhebbers misschien geen onbekende meer. De film opende dit jaar de 50e editie van het Film Fest Gent en ging in première op het filmfestival van Venetië. In Venetië greep "Holly" net naast de Gouden Leeuw, de hoofdprijs voor beste film. Die ging uiteindelijk naar de film "Poor Things" van Yorgos Lanthimos.

Toch ging de crew van "Holly" niet met lege handen naar huis. Hoofdrolspeelster Cathalina Geeraerts (17) die met "Holly" haar allereerste filmrol te pakken had, won de Bisato d'Oro Award. Die prijs eert de beste acteerprestatie en wordt uitgereikt door een jury van onafhankelijke filmjournalisten.

We beschouwen haar niet als een kind, maar als een grootse actrice

Jury onafhankelijke filmjournalisten

"Cathalina Geeraerts speelt mee in een geweldige speelfilm, en vertelt het verhaal over haar jeugd op natuurlijke, eenvoudige wijze. We beschouwen haar niet als kind, maar als een grootse actrice", aldus de jury.

De jonge actrice reageerde verbaasd in Venetië: "Ik wist niet wat deze onderscheiding betekende, maar nu ik opeens tot beste acteur ben uitgeroepen, is het wel gek als je ziet wie hier allemaal was".

Je voelt de genegenheid voor Fien Troch en de film

VRT-filmjournalist Lieven Van Gils

Naast een prijs voor de jonge Geeraerts, gaf het filmfestival van Venetië regisseur Fien Troch een staande ovatie van vijf minuten. VRT-filmjournalist Lieven Van Gils was erbij. "Je voelt hier in Venetië de genegenheid voor de figuur van Fien Troch en haar film. Ik zag echt hoe er iets van haar schouders afviel bij dat applaus. Ook de hoofdrolspeelster Cathalina Geeraerts straalde echt."

BEKIJK - Fien Troch en Cathalina Geeraerts op het filmfestival van Venetië:

Videospeler inladen...

Vijfde film van Fien Troch

Naast "Holly" regisseerde Troch vier andere langspeelfilms. In 2005 schopte haar debuut "Een ander zijn geluk" het tot officiële inzending van België voor de Oscars. In 2008 volgde "Unspoken" en in 2012 "Kid".

Vier jaar later gooide ze opnieuw hoge ogen met "Home". De film won in 2016 op het filmfestival van Venetië de Orizzontiprijs voor beste regie. Ook op het Film Fest Gent nam de film twee prijzen in ontvangst: de publieksprijs en de George Delerue Award voor Beste Muziek.

Fien Troch toont de schaduwkant van de maatschappij

VRT-filmjournalist Lieven Van Gils

De prijzen die Troch in de wacht sleept, ontvangt ze niet voor niets: Fien Troch is een sterke vrouwelijke regisseur met een eigen stijl. "Ze gebruikt een eigen beeldtaal om de schaduwkant van de maatschappij te tonen en maakt hoe langer hoe meer films die een breed publiek kunnen bekoren", vindt Lieven Van Gils.

"Holly" zit niet alleen inhoudelijk sterk in elkaar, ook de montage is sterk. Daar zit Nico Leunen, Trochs man, voor iets tussen. De twee leerden elkaar kennen op de filmschool en werken al jaren samen."Fien zou maar gek zijn om haar films door iemand anders onder handen te laten nemen. Leunen is gegeerd tot in Hollywood", vertelt Van Gils. 

Leunen hielp Ryan Gosling in 2012 toen die zijn regiedebuut maakte met het sprookje “Lost river" en werkte ook samen met Brad Pitt voor de film “Ad Astra” uit 2017.

BEKIJK - Fien Troch en Nico Leunen op de rode loper van Film Fest Gent:

Videospeler inladen...

Meest gelezen