© Rindoff/Dufour/French Select/Getty Images & Maurice Auction

Chanel-veiling overtreft verwachtingen: duurste stuk brengt 312.000 euro op

Afgelopen maandag werd in Parijs de mode gevierd. Mouna Ayoub, een Franse socialite en vastgoedondernemer, verkocht per veiling namelijk 252 kledingstukken van Chanel. En dat bracht flink wat geld op.

Camille Van Puymbroeck

Mouna Ayoub begon haar carrière in de jaren 1980. Men geloofde toen dat het einde van de haute couture in zicht was. Ayoub zette daarom eigenhandig een reddingsactie op poten en verzamelde stukje bij beetje haar eigen haute couturegarderobe, die uiteindelijk maar liefst 2.700 stuks zou tellen.

Een deel van die collectie veilde ze nu via Maurice Auction in Parijs, omdat de kledingstukken niet langer zouden passen en ze plaats wilde maken voor nieuwe items. Opvallend detail: van de 252 Chanel-items was het merendeel ongedragen, omdat Ayoub destijds getrouwd was met de Saoedische zakenman Nasser Rashid en daardoor bijvoorbeeld geen korte jurken of items zonder mouwen mocht dragen.

Duurste items

Uiteindelijk bracht een avondmantel uit de collectie van 1996-1997 het meeste op. Het kledingstuk werd volledig geborduurd door Lesage en ging maandag voor 312.000 euro onder de hamer. Een zijden jurk uit 1992 met gouden hardware bracht 75.400 euro op en voor een gouden avondjurk uit 1996 werd 71.500 euro geboden. De meeste stukken die onder de hamer gingen, dateren van de tijd dat Karl Lagerfeld aan het hoofd van het Franse modehuis stond.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer