Video van 28 mei 2023.© ZB

Jongeman speelt mogelijk BMW kwijt nadat hij inrijdt op politie na overwinning Erdogan

Heusden-Zolder -

Een 21-jarige man riskeert een werkstraf nadat hij in Heusden-Zolder met zijn BMW 3 op de politie inreed na de verkiezingsoverwinning van de Turkse president Erdogan. De twee agenten konden ternauwernood wegspringen. Het parket wil ook zijn wagen afnemen. De advocaat van de politie heeft het over een poging doodslag en wil een fikse straf.

Geert Houben

Op 28 mei dit jaar kwam de Turkse gemeenschap vooral in de mijngemeenten massaal op straat om de verkiezingsoverwinning van de Turkse president Erdogan te vieren. Het feest was nog volop bezig toen de 21-jarige in zijn BMW 3 cabrio sprong en begon te zigzaggen over de Koolmijnlaan in Heusden-Zolder. Als bij wonder raakte er niemand in de menigte gewond. Twee agenten, uitgerust met een bodycam, probeerden de dader te stoppen. Het zorgde voor een averechts effect. De gemaskerde bestuurder, met een Turkse vlag op het hoofd, gaf gas bij om aan de controle te ontsnappen. De man uit Heusden-Zolder reed naar de agenten toe die maar net aan de kant konden springen. Iedereen bleef ongedeerd. Het parket bestempelde de rit als gewapende weerspannigheid met de BMW als wapen. “Er was geen intentie tot doden. Een plan was er niet. Wel gaat het om een plotse ingeving waardoor er geen sprake is van poging doodslag. We hebben hier te maken met kinderlijk gedrag. Ik vorder een werkstraf van 180 uur en de verbeurdverklaring van de BMW”, aldus de procureur.

LEES OOK. Bestuurder (21) in snelrecht gedagvaard na inrijden op politie in Heusden-Zolder

Intentie tot doden

Volgens Erik Schellingen, advocaat voor de politie, was er wel degelijk de intentie tot doden. “De bestuurder nam het risico dat er wetens en willens iemand kon sterven door zo te rijden. Hij zegt het zelf in zijn verklaring: ‘Ik heb hen in gevaar gebracht’. Aan het voorwaardelijk opzet is voldaan. U neemt het risico met uw idiotie dat mensen kunnen sterven. Eén van mijn cliënten moest opzij springen of zij lag eronder. Dit was een poging waarbij mensen konden sterven.” De twee agenten waren zwaar aangedaan door de feiten en bleven 28 dagen werkonbekwaam thuis. Voor de slachtoffers vroeg Schellingen een totale schadevergoeding van ruim 8.000 euro.

Snok aan stuur

“Ik heb spijt. Ik deed het niet expres. Toen ik de agenten zag, raakte ik in paniek”, verklaarde de verdachte. Zijn advocate Lies Meuwissen stelde dat er geen bedoeling was om de agenten te raken. “Hij heeft gehandeld uit paniek. Op het allerlaatste moment gaf mijn cliënt een snok aan zijn stuur. Dat zou hij niet gedaan hebben als hij hen wilde raken. De verdachte was uitgelaten en wilde stoer doen, maar is nu onder de indruk van de feiten. Ik vraag om een werkstraf op te leggen.” Ook opperde de advocate om de BMW niet verbeurd te verklaren. De verdachte zou het plan hebben om deze te verkopen om de schade te vergoeden.

Geestesonderzoek

De rechter vroeg zichluidop af of een geestesonderzoek aangewezen was. “Als u telkens zo handelt uit een opwelling… Waarom vermomt u zich zo? Wat was u aan het doen op de openbare weg? Wat gaat er in dat kopje rond? Dat u spijt heeft en dom was, is nog voorzichtig uitgedrukt. Die agenten waren aanwezig om alles in goede banen te leiden voor een president die niet eens de onze is.”

“Ik heb spijt. Dit zal nooit meer gebeuren”, stamelde de beklaagde nogmaals. “Dan hoop ik dat u het aan al uw vrienden duidelijk gaat maken dat dit gedrag niet kan. De agenten riskeren hun leven ten behoeve van de mensen die daar staan. Het is tijd dat men het werk van de politieagenten leert te appreciëren. Wat moeten wij zonder politie doen?”, besloot de rechter. Vonnis op 10 januari.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer