Direct naar artikelinhoud
NieuwsKlimaat

Beroemdheden vliegen erop los: 200 privéjets stootten evenveel CO2 uit als 40.000 ‘gewone’ Britten in totaal

Een Boeing 737 die The Rolling Stones voor een tour in 2014 gebruikte. Nu gebruikt de band een grotere Boeing 767.Beeld AFP

De privévliegtuigen van beroemdheden zoals Elon Musk, The Rolling Stones en Kylie Jenner hebben sinds het begin van 2022 ruim 400.000 ton CO2 uitgestoten, dat blijkt uit onderzoek van The Guardian. Dat komt overeen met de totale uitstoot van bijna 40.000 Britten.

De Britse krant The Guardian volgde de privéjets van zo’n 200 beroemdheden, CEO’s, oligarchen en miljardairs gedurende 21 maanden. De 300 vliegtuigen voerden samen 44.739 vluchten uit. Opgeteld is dat goed voor zo’n elf jaar in de lucht. Naar schatting hebben de toestellen in totaal 415.518 ton CO2 uitgestoten.

De krant baseerde zich voor het onderzoek op data verzameld door OpenSky, een platform dat vliegtuigen kan traceren, net zoals Flightradar24 dat kan. Volgens de krant tonen de cijfers mogelijk niet het volledige plaatje, doordat de traceermogelijkheden buiten de VS en Europa beperkt waren. Het zou kunnen dat bepaalde vluchten dus niet opgemerkt werden.

Rolling Stones

Een van de meest vervuilende toestellen op de lijst is een Boeing 767 van de Britse band The Rolling Stones. Het toestel zou ruim 5.000 ton CO2 uitgestoten hebben in de geanalyseerde periode. Dat komt overeen met 1.763 heen-en-terugreizen tussen Londen en New York. De vliegtuigen van Lawrence Stroll, de eigenaar van het Aston Martin F1-team, voerden dan weer 1.512 vluchten uit tussen januari 2022 en september 2023.

Ook de 39 vliegtuigen van 30 Russische oligarchen, gaande van Roman Abramovich tot de overleden Wagner-leider Jevgeni Prigozjin, vlogen heel wat rond. Ze hebben samen zo’n 30.700 ton CO2 uitgestoten, dat komt overeen met de totale uitstoot van 1.000 Russen.

Opvallend is dat een op de zes van de geanalyseerde privévluchten (geen helikoptervluchten) gebruikt werden voor een korte vlucht van minder dan 30 minuten.

Lees ook

Privéjet verkocht voor het klimaat, maar privévliegen wil deze multimiljonair niet opgeven: ‘Ik ga mijn levensstijl behouden’

Rolling Stones
Beeld AFP

Meer privévluchten

Het onderzoek toont aan dat sommige beroemdheden hun gedrag het voorbije jaar hebben aangepast. Zo vloog de privéjet van de Amerikaanse zangeres Taylor Swift in de eerste acht maanden van 2022 gemiddeld negentien keer per maand. Swift kwam onder vuur te liggen en stelde haar jetgebruik nadien bij. Zo daalde het gemiddeld aantal vluchten van haar privéjet tot iets meer dan twee per maand.

The Guardian merkt nog op dat de eigenaars van de privéjets niet op iedere vlucht aanwezig zijn. Zo worden de toestellen ook vaak uitgeleend aan vrienden, zakenpartners of familieleden. Opvallend is dat 40 procent van de vluchten geen passagiers aan boord heeft. De toestellen worden in dat geval verplaatst om iemand op te pikken.

Het gebruik van privéjets is sinds de pandemie fors gestegen. Het gebruik van de toestellen piekte vorig jaar. Vermoedelijk zal de verkoop van privévliegtuigen dit jaar een record breken.