© AFP

Noord-Korea zegt Amerikaanse bases te fotograferen met spionagesatelliet

Noord-Korea zegt foto’s te hebben gemaakt van de belangrijkste Amerikaanse militaire bases in Guam, dankzij een spionagesatelliet. Pyongyang zegt woensdag dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un de foto’s heeft bestudeerd.

gjs
Bron: BELGA

De beelden zouden zijn gemaakt door de spionagesatelliet die Noord-Korea net in een baan rond de aarde bracht. De Noord-Koreaanse leider “heeft de satellietbeelden van de luchtmachtbasis Anderson, van Apra Harbour en van andere grote militaire bases van de Amerikaanse strijdkrachten bekeken, die genomen zijn vanuit het luchtruim boven Guam in de Stille Oceaan”, aldus het Noord-Koreaanse staatspersagentschap KCNA.

Dat agentschap had eerder de “succesvolle” lancering van de spionagesatelliet Malligyong-1 gemeld. Pyongyang wil nog meer satellieten lanceren, om de spionagecapaciteiten ten opzichte van Zuid-Korea te versterken.

De Vernigde Naties (VN) veroordeelden dinsdag de lancering. Zuid-Korea schortte ook een militaire overeenkomst met Noord-Korea “gedeeltelijk” op. Die overeenkomst uit 2018 is bedoeld incidenten tussen de twee legers te voorkomen door bufferzones aan de grenzen te creëren.

Tweemaal gefaald

Noord-Korea faalde dit jaar al twee keer in zijn poging om een militaire verkenningssatelliet in een baan om de aarde te brengen. De Verenigde Staten en hun bondgenoten Zuid-Korea en Japan hadden de mislukte Noord-Koreaanse raketlanceringen in mei en augustus veroordeeld. Ze beschuldigen Noord-Korea ervan technologie te gebruiken die rechtstreeks verband houdt met hun programma voor ballistische raketten.

VN-resoluties verbieden Noord-Korea om ballistische raketten te lanceren, ongeacht het bereik. Afhankelijk van hun ontwerp kunnen dergelijke raketten ook worden uitgerust met een kernkop.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer