© Getty Images

Brazilië moet eraan geloven: Rode Duivels stijgen voor het eerst in vijf jaar weer plaatsje op FIFA-ranking

Voor het eerst sinds 2018 stijgen de Rode Duivels een plaatsje op de FIFA-ranking. Dankzij de zeges tegen Servië en Azerbeidzjan zal het team van bondscoach Domenico Tedesco van plaats vijf naar plaats vier klimmen als de volgende wereldranking officieel bekendgemaakt wordt.

België bezette van 2018 tot maart 2022 de eerste plek op de wereldranking, waarna het van de troon gestoten werd door Brazilië. Na de exit op de groepfase van het WK 2022 vielen de Rode Duivels terug naar plek vier en later ook nog plaats vijf. Maar die trend is nu dus gekeerd.

Dat heeft uiteraard te maken met de goeie resultaten onder de nieuwe bondscoach Domenico Tedesco, die in zijn eerste jaar geen enkele van de tien wedstrijden die hij coachte verloor - goed voor acht zeges en twee gelijke spelen.

Maar het heeft ook te maken met de plotse crisis in Brazilië. De Goddelijke Kanaries verloren tegen Uruguay (2-0), Colombia (2-1) en nu ook Argentinië (0-1) hun laatste drie kwalificatiematchen voor het WK 2026. Dat kost hen punten op de wereldranking. Ze donderen van plaats drie naar plaats vijf. Daardoor wordt Engeland de nieuwe nummer drie en België de nieuwe nummer vier.

De FIFA-ranking werd bij de vorige WK’s gebruikt om te bepalen wie reekshoofd is in de kwalificaties en de groepsfase. Op dit moment is het nog niet duidelijk of dat bij het WK 2026 in de Verenigde Staten, Mexico en Canada, dat voor het eerst met 48 teams gespeeld zal worden, ook zo zal zijn.

 (Wim Conings)