© ANP / ANP

Waarom ze in Nederland op woensdag stemmen

In België weet je dat je op een zondag je stem zal moeten uitbrengen, maar bij onze Noorderburen gebeurt dat op woensdag, pal in de werkweek. Waarom doen ze dat toch?

Arnout Gyssels

Dat heb je natuurlijk wel als je op woensdag moet stemmen: de stemhokjes blijven langer open. In Nederland van ’s ochtends 7.30 uur – voor wie voor de dagtaak nog wil komen stemmen – tot ’s avonds 21 uur voor de echte late beslissers. Een tweede gevolg: de stemmen tellen gebeurt pas nadat alle stembussen gesloten zijn en dat gaat de hele nacht door. Pas in de loop van donderdag komt de officiële uitslag per gemeente door.

In België loopt dat allemaal anders. Onze verkiezingen vallen altijd op zondag. De stemlokalen zijn open van 8 uur ’s ochtends tot 14 uur en tegen ’s avonds is alles geteld. Met soms een uitloper tot middernacht in de echt grote steden die nog met pen en papier aan de slag gaan. Hoe je het ook draait of keert, dat oogt een pak efficiënter. En laat efficiëntie nu iets zijn waar de Nederlanders ons doorgaans het nakijken in geven.

Streng in de leer

De Kiesraad, de instelling die moet toezien op het goed verloop van de Nederlandse verkiezingen, schept klaarheid. “De regering wil zo veel mogelijk kiesgerechtigden in de gelegenheid stellen hun stem uit te brengen. Vanwege religieuze redenen vallen de vrijdag, zaterdag en zondag af”, schrijven ze op hun site. Dat is dan vooral voor de protestantse gemeenschap. Zo’n 2,2 miljoen Nederlanders omschrijven zich nog altijd als protestants en die zijn doorgaans vrij streng in de leer.

“Verder valt de maandag af, omdat de voorbereidingen van de verkiezing dan grotendeels in het weekend zouden vallen”, zegt de Kiesraad. “Doorgaans vinden verkiezingen daarom plaats op woensdag. Een andere belangrijke reden daarvoor is dat de basisscholen, waarin veel stemlokalen zijn gevestigd, op die dag het minst worden belast.”

Het grootste probleem is tijdens Europese verkiezingen. “De woensdag valt buiten de periode waarin deze verkiezing kan plaatsvinden, zodat in Nederland op donderdag wordt gestemd.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer