© Getty Images

Snookerboegbeeld Ronnie O’Sullivan dreigt opnieuw met stoppen na dispuut met World Snooker Tour: “Het bevalt hen niet dat ik iets voor mezelf doe”

‘s Werelds nummer één Ronnie O’Sullivan dreigt de snookersport vaarwel te zeggen als World Snooker Tour (WST) hem gaat verbieden exhibitietoernooien in China te spelen. “We staan op een tweesprong”, vertelde de zevenvoudige wereldkampioen in een interview met de BBC. “Als ik niet kan doen wat ik wil - en dat is veel toernooien in China spelen - speel ik gewoon niet meer.”

Jens Heylen
Bron: BELGA

Er hangt de 47-jarige O’Sullivan een disciplinaire sanctie boven het hoofd wegens kritiek op World Snooker. In oktober steunde hij Luca Brecel, John Higgins, Mark Selby, Thepchaiya Un-Nooh en Ali Carter toen die het Northern Ireland Open links lieten liggen voor een lucratief event in Macau. Mark Allen deed dat toen ook, maar die bood later zijn excuses aan. De “Macau five” ontsnapten aan een sanctie omdat het toernooi in China uiteindelijk van datum wijzigde om het conflict met de World Snooker Tour uit de weg te gaan. “Maar mij gaan ze zwaar willen straffen”, meent “The Rocket”.

Chinese 8-ball

“Als dat gebeurt, heb ik geen andere optie dan ermee op te houden. Ik moet doen wat het beste is voor mezelf. Ik zou graag nog vijf tot acht jaar doorgaan, maar de toernooien in het Verenigd Koninkrijk maken het de moeite niet waard. In China speel ik op geweldige locaties, voor een fantastisch publiek en voor een mooie prijzenpot. Als ze me dat niet toestaan, ga ik wel Chinese 8 ball spelen, want ik ben het nog lang niet beu. Als men mij ginds meer respecteert, waarom zou ik dan in een ongezonde relatie met WST blijven zitten?”

“Niet alleen ik, alle topspelers krijgen te weinig appreciatie van de World Snooker Tour. Ik ga geen situatie accepteren, gewoon omdat 132 spelers in het circuit dat wel doen. Week in week uit toernooi na toernooi spelen, is niet meer aan mij besteedt. De jongste acht jaar had ik een geweldig leven. Ik speelde de toernooien die ik wilde en dat was nooit een probleem, nu plots wel. Ik ga nu veel meer naar China en Word Snooker wil zijn deel van de koek. Ik heb niet het gevoel dat ik hen dat verplicht ben, zij hebben hun opbrengsten ook nooit met mij gedeeld. Het bevalt hen niet dat ik iets voor mezelf doe.”

“Ons prijzengeld is zeker ook de moeite”

World Snooker Tour

“We zijn net heel blij voor Ronnie dat hij in China zijn doelen kan bereiken, maar wij moeten aan het belang van iedere speler denken”, reageerde organisator World Snooker Tour. “Ons prijzengeld is zeker ook de moeite en is nu weer op het niveau van voor COVID-19 gekomen, zo’n 14 miljoen pond per seizoen.”

O’Sullivan praatte met de BBC in het kader van zijn documentaire ‘Ronnie O’Sullivan: The Edge of Everything’. Die verscheen dinsdag in de Britse bioscopen en is vanaf donderdag ook op Amazon Prime beschikbaar.

Luca Brecel klopte O’Sullivan op het voorbije WK© Getty Images

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer