Europees Parlement steunt Annemie Turtelboom voor tweede mandaat bij Europese Rekenkamer

© BELGA

Het Europees Parlement heeft woensdag ingestemd met de verlenging van het mandaat van Annemie Turtelboom als lid van de Europese Rekenkamer. De oud-minister zetelt al sinds 2018 in de instelling die het EU-beleid controleert.

gjs
Bron: BELGA

Turtelboom mag zich zo opmaken voor een tweede mandaat van zes jaar, dat van 2024 tot 2030 zal lopen. Ze werd in september door de federale regering voorgedragen, de verzamelde Europese lidstaten (de Raad) moeten die voordracht nog bekrachtigen. Het Europees Parlement heeft slechts een adviserende rol in dit soort benoemingen. De goedkeuring van haar voordracht werd gesteund door 550 parlementsleden, 43 stemden tegen, 39 onthielden zich.

Dat het parlement slechts een adviesrecht heeft, maakt het nog niet tandeloos. Het is precies een negatief advies dat de voorganger van Turtelboom, Karel Pinxten, in 2018 fataal werd. Het zette de regering er destijds toe aan Pinxten niet voor te dragen voor een derde mandaat, maar met Turtelboom voor een andere kandidaat te kiezen.

Voor haar vertrek naar de Rekenkamer was Turtelboom jarenlang actief in de Belgische politiek. Ze was achtereenvolgens minister van Asiel en Migratie, minister van Binnenlandse Zaken en minister van Justitie in de federale regering. Tussen 2014 en 2016 was ze voor Open VLD viceminister-president in de Vlaamse regering en bevoegd voor Begroting, Financiën en Energie. Ze nam ontslag naar aanleiding van een energieheffing die de naam ‘Turteltaks’ meekreeg.

Na haar voordracht afgelopen september moest Turtelboom vragen beantwoorden van het Europees Parlement, dat zo haar geschiktheid naging. Ze noemde het belangrijk dat tijdens lopende controleverslagen de betrokken EU-instelling tijdig de opgevraagde gegevens verstrekt. “Hoewel de EU-begroting misschien klein is in vergelijking met de nationale begrotingen, mogen en kunnen we nog steeds geen fouten aanvaarden”, zei ze.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen