Demir roept onderwijskoepels samen rond EPC-heisa

Zuhal Demir.© SS/Belga

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) gaat in gesprek met de onderwijskoepels over de nieuwe verplichting voor scholen om energieprestatiecertificaten (EPC) voor te leggen. Dat doet ze na klachten in het Nieuwsblad over de onhaalbaarheid van de hele operatie.

Een kostenplaatje tot wel 19,1 miljoen euro. CD&V en het katholiek onderwijs klaagden woensdag in onze krant aan hoe de nieuwe regelgeving rond EPC’s hen opzadelt met grote kosten en extra planlast. Vanaf 1 januari 2024 moet elke school over zo’n EPC beschikken, als onderdeel van een bredere ambitie van de Vlaamse overheid om alle publieke gebouwen koolstofneutraal te maken tegen 2050.

Minister Zuhal Demir zegt nu in een reactie dat ze de koepels samenroept voor overleg. Ze wil nagaan welke specifieke noden er zijn en welke ondersteuning ze vanuit de overheid bijkomend verwachten. Zo denkt Demir eraan om het Vlaams Energiebedrijf (VEB) in te schakelen, om te vermijden dat scholen heel dure energiedeskundigen moeten betalen voor de opmaak van EPC’s. “We streven hetzelfde doel na”, zegt Demir. “Een structurele verlaging van de energiekosten van de scholen en een gezonde klasomgeving. We gaan die uitdaging samen aangaan.”(jvde)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen