De oversteekplaats aan de Diestersteenweg, met vlakbij de bomen van het natuurdomein.© LEN

Wegenwerken Natuur

Diestersteenweg krijgt eerste ‘vleermuisvriendelijke’ straatverlichting in Vlaanderen

Sint-Truiden / Nieuwerkerken -

Aan de Diestersteenweg, op de grens tussen Sint-Truiden en Nieuwerkerken, gaat het Agentschap Wegen en Verkeer een fietsoversteekplaats herinrichten. De oversteek wordt verbreed en het fietspad krijgt een nieuwe asfaltlaag. Omdat het vlakbij het natuurgebied Kelsbroek ligt, komt er ‘vleermuisvriendelijke’ verlichting.

Luc Engelbos

Natuurdomein De Kelsbeek, vlakbij de Diestersteenweg, wordt gekenmerkt door beekvalleien en boomstructuren. Een omgeving waar vleermuizen en andere nachtdieren zich graag verplaatsen. Deze diertjes zijn erg gevoelig voor lichtverstoring bij hun verblijfplaatsen, op de vliegroutes en in het jachtgebied. Bij de herinrichting van de oversteekplaats in de buurt houdt het Agentschap daar maximaal rekening mee.

Sensoren

“De lichten aan de oversteekplaats zijn in principe altijd gedoofd. Maar zodra een fietser gedetecteerd wordt door de sensoren, springt de verlichting enkele minuten aan. Er wordt berekend hoe lang de fietser onderweg is op het traject, rekening houdend met wat vertraging. Voetgangers worden niet gedetecteerd door deze sensoren”, zo legt communicatiedeskundige Evy Weijs van AWV uit. “Standaard is die verlichting dus uit. We krijgen dan vaak meldingen over defecte verlichting, maar die gaat dus enkel branden wanneer fietsers passeren. Ook wanneer voertuigen samen aankomen met fietsers kan dat even wennen zijn, want opeens springt die verlichting dan aan.”

Amberkleurig

Vooral straatverlichting kan leiden tot pijnlijke verblinding bij de vleermuizen. Het blauwe en ultraviolette licht dat gewone straatlantaarns uitstralen, nemen deze beschermde nachtdieren zeer sterk waar. Elke keer dat vleermuizen licht tegenkomen, verliezen ze hun aanpassing aan het donker. Dat stoort onder andere de oriëntatie en de effectiviteit van het jagen. De lampen die aanspringen als een fietser passeert, zijn daarom niet de klassieke lampen. “De omgeving van de oversteek krijgt speciale amberkleurige verlichting langs de weg. Die aangepaste ledverlichting hindert vleermuizen, die vooral bij schemer en in het donker actief zijn, minder in hun bioritme. Het licht wordt ook vooral gericht naar het fietspad en de rijweg, waardoor er minimaal licht verstrooid wordt naar het natuurgebied. Bij zo’n herinrichting gaat het steeds om de afweging tussen maximale veiligheid voor de weggebruiker en minimale hinder voor de natuur. De oplossing hier, een combinatie van een dynamisch gestuurde oversteek en wegverlichting is waarschijnlijk uniek in Vlaanderen”, zo besluit de woordvoerster.

Kelsbeek

De werken aan de Diestersteenweg zouden starten op maandag 22 november, maar lopen wat vertraging op door het slechte weer. In de Kelsbeek moet het water immers zo laag mogelijk staan omdat er ook enkele aanpassingen zullen gebeuren aan de gracht en beek. Normaal zijn de werken klaar in de loop van december. De kostprijs van deze herinrichting bedraagt ongeveer 35.000 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer