In het Lommelse dierenasiel zijn al zo’n 25 katten gestorven aan de kattenziekte.© rr

Dierenasielen in Limburg

Kattenziekte in Lommels dierenasiel zorgt voor kattenstop tot einde van het jaar

Lommel -

Tot het einde van dit jaar komt in het asiel van Lommel geen enkele kat meer binnen. Zwerfkatten die er momenteel zitten, worden ook niet meer uitgezet. Die maatregelen zijn nodig om de kattenziekte onder controle te krijgen. De voorbije dagen stierven al zo’n 25 katten aan het virus.

Mireille Maes

Het parvovirus, ook bekend als de kattenziekte, werd in het weekend van 11 november vastgesteld in het Lommelse dierenasiel op de afdeling waar de zwerfkatten in quarantaine zitten. In het asiel denken ze dat de ziekte er binnengeraakt is via een of meerdere zwerfkatten die drager zijn van het virus. Dinsdag lichtten de inspecteurs van dierenwelzijn de maatregelen toe die daarvoor getroffen moeten worden. Dat in het asiel katten geëuthanaseerd worden, is onvermijdelijk. Dat is nodig om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt, dat gezonde katten in gevaar komen en er nog meer katten sterven. De voorbije dagen zijn in het asiel al zo’n 25 katten gestorven aan het virus, bijna evenveel katten zijn ziek.

LEES OOK. Al 24 katten gestorven aan kattenziekte in Lommels dierenasiel: “Het loopt al even serieus fout”

Gespecialiseerd advocaat

Tot het eindejaar komt er ook geen enkele kat nog binnen in het asiel dat uitgebaat wordt door het Blauwe Kruis. Die periode kan nog verlengd worden. De zwerfkatten die er momenteel zitten, worden ook niet meer uitgezet. Dat zou onverantwoord zijn voor de verspreiding van het virus. Gevangen zwerfkatten kunnen ook niet meer terecht in het asiel.

Het asiel laat weten zich 100 procent in te spannen om de maatregelen van de inspectie dierenwelzijn na te leven. “Er wordt ook een beroep gedaan op een gespecialiseerd advocaat”, klinkt het. “Tegelijk wordt er nagekeken hoe het asiel weer parvo-vrij gekregen kan worden. Dat moet uiteraard zo snel mogelijk gebeuren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer