Dreigingsniveau voor ons land blijft ook meer dan een maand na aanslag in Brussel op 3

Voor het hele land blijft voorlopig dreigingsniveau 3 gelden. Dat heeft het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD) beslist. Het verhoogde niveau is van kracht sinds de aanslag op Zweedse voetbalsupporters in Brussel midden oktober. Ook de gevolgen bij ons van de situatie in het Midden-Oosten zorgen voor meer dreiging.  

Niveau 3 houdt in dat de "dreiging mogelijk en waarschijnlijk is." Na de aanslag in Brussel verhoogde het OCAD het niveau voor het eerst sinds vijf jaar van 2 naar 3. Voor Brussel stond het zelfs even op 4. 

"We blijven op onze hoede voor copycats", zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Ook het lopende onderzoek houdt een risico in.

BEKIJK - Premier Alexander De Croo: "Dreigingsniveau blijft op 3":

Videospeler inladen...

Het verhoogde niveau is niet enkel het gevolg van de aanslag, ook de situatie in het Midden-Oosten zorgt voor dreiging. "Het OCAD ziet een sterke stijging van het aantal dreigingsmeldingen", legde minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) uit. "In het bijzonder tegen de Joodse gemeenschap." De staatsveiligheid blijft ook waakzaam voor rechts-extremisme. Van Tigchelt verwees daarbij naar de arrestaties enkele weken geleden na huiszoekingen in extreemrechtse kringen.

Extra waakzaamheid

"Niveau 3 houdt in dat van iedereen een verhoogde waakzaamheid wordt gevraagd. Ik vraag aan de politiediensten om nog zichtbaarder te zijn op het terrein", legde Verlinden uit. De minister heeft daarbij speciale aandacht voor kerstmarkten, die de komende weken in verschillende Belgische steden zullen plaatsvinden. Niet alle kerstmarkten vallen automatisch onder niveau 3, het OCAD zal per activiteit bepalen wat het precieze dreigingsniveau is. Lokale besturen kunnen die analyse zelf aanvragen. 

"Hoe lang niveau drie van kracht zal blijven is moeilijk te voorspellen", besloot Verlinden. 

Meest gelezen