Pas verhuisd kunstwerk van 150.000 euro besmeurd met graffiti: “Politieke boodschap? Dit is het werk van idioten”

Vandalen brachten ‘Gaza’ aan op het gigantische kunstwerk. Burgemeester Wilfried Vandaele (Open & N-VA) kan er absoluut niet mee lachen.© jve

De Haan -

Vandalen hebben het kunstwerk Benjamin besmeurd in het dierenparkje in Wenduine. Op het beeld werd de boodschap ‘Gaza’ aangebracht, inclusief een rode streep. “Het is brons, dus dit wordt een kostelijk grapje”, aldus een boze burgemeester Wilfried Vandaele (Open & N-VA). Het kunstwerk heeft 150.000 euro gekost.

Junior Verbeeke

Benjamin werd pas eind oktober naar het nieuwe dierenparkje in Wenduine gebracht: daar zijn nog volop renovatiewerken aan de gang. Of de ‘jongen met de ezelsoren’ tevreden is met zijn nieuwe uitvalsbasis, valt nog af te wachten. Vandalen hebben het beeld namelijk besmeurd met graffiti. Op het kunstwerk prijkt de boodschap ‘Gaza’ in graffiti, afgewerkt met een rode streep op de lippen van het beeld.

Het kunstwerk van de Belgische kunstenares Maen Florin werd twee jaar geleden aangekocht in het kader van de triënnale Beaufort. “Met haar hybride sculptuur vraagt Florin om ons ongemak ten opzichte van de ander niet uit de weg te gaan, maar eerder onder ogen te zien”, zei schepen van Cultuur Rudi Cattryssse (Open & N-VA) er toen over.

LEES OOK. Benjamin strijkt neer in Wenduine

Bij het gemeentebestuur is men niet te spreken over de actie. “We zijn woensdagochtend op de hoogte gebracht”, reageert burgemeester Wilfried Vandaele (Open & N-VA). “Dit is geen politieke boodschap, maar gewoon het werk van idioten. Wat heeft dit kunstwerk nu met het conflict tussen Israël en Hamas te maken? Het is gewoon degoutant. We hebben het kunstwerk nog maar pas geïnstalleerd op een nieuwe locatie, en dan vinden enkelingen het nodig om schade toe te brengen.” (lees verder onder de foto)

De graffiti verwijderen zal “een heel kostelijk grapje” zijn, aldus burgemeester Wilfried Vandaele (Open & N-VA).© jve

De graffiti zal verwijderd worden, al is dat volgens Vandaele geen sinecure. “Het gaat om een bronzen beeld: makkelijk wordt dat niet. En het wordt vooral opnieuw een heel kostelijk grapje.” Eind april werd nog maar pas een nieuw basketbalveld in de Vosseslag vernield: ondertussen kon de politie de dader(s) wel al opsporen. “Het beeld verplaatsen om te herstellen, wordt alleszins moeilijk: het weegt 2.400 kilogram.” De kostprijs van Benjamin was 150.000 euro, waarvan de helft door de gemeente betaald is, de helft door Westtoer.

LEES OOK. Politie is vandalen op het spoor die gloednieuw sportveld van 37.000 euro vernielden: “Binnenkort worden ze uitgenodigd voor verhoor”

Of de vandalen die Benjamin toegetakeld hebben ooit gevonden zullen worden, is nog maar de vraag. “Maar we gaan het sowieso in zijn oorspronkelijke staat herstellen”, zegt Vandaele.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen