‘Thuisvoordeel’ voor Rode Duivels op EK wenkt: 40% kans dat nationale ploeg minstens één match vlak over Duitse grens zal spelen

Goed nieuws voor de Rode Duivels en hun fans. De kans is zeer groot dat de Belgen minstens één en mogelijk zelfs twee groepswedstrijden op het komende EK in Duitsland vlak aan de Belgische grens zullen afwerken.

Wim Conings

Op zaterdag 2 december om 18 uur gaan de Rode Duivels de trommel in voor de loting van EURO 2024. Zeker is dan dat zij reekshoofd zullen zijn, daardoor de absolute toppers zullen ontlopen en niet in groep A zullen belanden – die is immers voorbehouden voor gastland Duitsland.

Als reekshoofd zullen de Belgen uit de eerste trommel komen en meteen aan één van de vijf overgebleven groepen én één van de vier posities in die groep gelinkt worden. Ze zullen dan een letter en een getal toegewezen krijgen, gaande van ‘B1’ tot ‘F4’. Dat is belangrijk voor de data en de locaties van de groepswedstrijden.

Trossard omhelst Doku.© BELGA

Vier van de tien speelsteden bevinden zich op één tot twee uur rijden van de Belgische grens: Keulen, Düsseldorf, Gelsenkirchen en Dortmund. Zowel voor de supporters als voor de Rode Duivels zelf zou het uiteraard ideaal zijn zo dicht mogelijk bij de grens een soort ‘thuismatch’ te kunnen spelen.

De Belgische fans kunnen er ter plekke een heksenketel van maken, terwijl de Rode Duivels tot het laatste moment in hun vertrouwde oefencomplex in Tubeke zouden kunnen blijven. Dat is een luxe die andere landen, met uitzondering van gastland Duitsland en buurland Nederland, normaal gezien niet hebben.

40 procent kans op twee groepsmatchen vlak bij huis

Van de twintig posities die de Rode Duivels kunnen innemen bij de loting zijn er slechts vier (B2, C2, D2 en F4) waarbij er helemaal niet gespeeld wordt in de zone rond de Belgische grens. Acht posities zijn verbonden aan één groepsmatch dicht aan de grens, de overige acht posities garanderen twee groepswedstrijden dicht bij huis. Tachtig procent kans dus op minstens één groepsmatch in de buurt, veertig procent kans op twee. Vooral in groepen B en F wordt volop aan ‘onze’ kant van Duitsland gespeeld.

De speelsteden tijdens het EK 2024 in Duitsland.

De ideale positie voor de Rode Duivels zou echter ‘C4’ zijn. In dat geval volgen groepsmatchen in Gelsenkirchen, Frankfurt en Keulen – nooit verder dan drie uur rijden van de Belgische grens. Groep C levert ook de enige groepswinnaar die alles – behalve de finale in Berlijn, uiteraard – vlak bij België kan blijven spelen: een 1/8ste finale in Gelsenkirchen, een kwartfinale in Düsseldorf en een halve finale in Dortmund. Dat is iets waar we nu al voor zouden tekenen.

Wereldwijd nummer 4

In afwachting van de EK-loting volgde in de nacht van dinsdag op woensdag nog goed nieuws voor de Rode Duivels. Door de zeges tegen Servië en Azerbeidzjan en de nederlaag van Brazilië tegen Argentinië zullen springen ze op de volgende FIFA-ranking over de Goddelijke Kanaries en stijgen ze van plek vijf naar plek vier. Het is de eerste keer in meer dan vijf jaar dat de Duivels nog eens kunnen stijgen op de officiële ranking van de wereldvoetbalbond.

MEER OVER DE RODE DUIVELS