© BELGAONTHESPOT

Straks kan je “eenvoudig” van achternaam veranderen, maar wel maar één keer

Wie ouder is dan 18 jaar krijgt straks het recht om één keer in zijn leven van achternaam te veranderen. Dat wetsvoorstel van Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke kreeg woensdag het fiat van de Kamercommissie Justitie.

Het wetsvoorstel geeft mensen het recht één keer de achternaam te wijzingen, en dat naar de achternaam van de andere ouder, of naar een combinatie van beide achternamen van de ouders. “Bijvoorbeeld wanneer er geen contact meer is met de ouder van wie je de achternaam draagt, of wanneer er andere familiale omstandigheden spelen”, aldus Van Hecke.

Vandaag van achternaam veranderen, is erg complex, “duur én ook onzeker, je moet bovendien verantwoorden waarom je dat wil”, aldus Van Hecke. “De maatschappij is veranderd, dan moet ook de wet zich aanpassen.” Het is de bedoeling dat de nieuwe procedure voor naamsverandering zo eenvoudig, kort én goedkoop wordt gehouden.

België volgt met deze aanpak het voorbeeld van landen als Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk, “waar de procedures voor naamsverandering vandaag al veel soepeler zijn dan in België.” (wer)

LEES OOK. Nooit meer lachen met Nederlandse namen als Pannekoek of De Kwaadsteniet: “Ook Vlamingen hebben bijzondere familienamen”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER