Asielcentrum Berlaar
Beeld uit archief

Minder bewoners in asielcentrum Berlaar na weekend vol gewelddadige incidenten: "Personeel voelt zich onveilig"

In Berlaar gaat het aantal inwoners van het asielcentrum verminderen. Daar wonen nu 720 mensen, maar geregeld zijn er gewelddadige incidenten waarbij de politie moet ingrijpen. Er komt ook extra personeel en security. Na nieuw geweld dit weekend zijn 7 bewoners overgeplaatst. 

Het asielcentrum van Berlaar heeft maatregelen genomen na een weekend met enkele incidenten tussen een groep Afghaanse bewoners en Eritrese bewoners. "Een discussie tussen de twee groepen is uit de hand gelopen", vertelt burgemeester Walter Horemans (CD&V). "Ze gooiden met stoelen en tafels naar elkaar en dat heeft toch een grote indruk nagelaten bij het personeel dat daar werkt."

Het is niet de eerste keer dat het asielcentrum opgeschrikt wordt door incidenten. Vaak zijn er heel veel politieteams nodig om in te grijpen. Begin dit jaar waren er nog vechtpartijen tussen een groep Syriërs en een groep Afghanen. Daarbij raakten toen vijf mensen lichtgewond. Om de rust er te laten weerkeren werden toen containers geplaatst die alleenstaande mannen wat meer privacy moeten geven. 

Minder bewoners, meer veiligheid

Het asielcentrum van Berlaar wordt uitgebaat door het Rode Kruis in opdracht van Fedasil. Dat er nu opnieuw incidenten plaatsvinden komt volgens de burgemeester door het hoge aantal bewoners. "In het centrum leven 720 mensen samen en dat is gewoon te veel", zegt Horemans. "Er is ons nu beloofd dat het aantal bewoners in de toekomst niet opgeschaald wordt. Sterker nog, mensen die hier vertrekken, zullen ook niet meer vervangen worden." 

"De zeven bewoners die betrokken waren bij de incidenten van afgelopen weekend zijn aangehouden en worden overgeplaatst naar andere asielcentra", zegt burgemeester Horemans. "Er komen ook extra maatregelen om het veiligheidsgevoel van het personeel te verhogen. De bezetting wordt groter en ook 's nachts zal er extra security ingezet worden."

Meest gelezen