© Nicolas Landemard

Aantal vermoorde vrouwen en meisjes op hoogste niveau in twintig jaar

Het aantal vrouwen en meisjes dat in 2022 is vermoord, is gestegen tot het hoogste niveau in twintig jaar. Dat melden de Verenigde Naties.

gjs
Bron: BELGA

Ongeveer 89.000 vrouwen en meisjes werden vorig jaar opzettelijk vermoord, aldus UN Women en UNODC, het VN-Bureau voor Drugs en Criminaliteit. “Het alarmerende aantal vrouwenmoorden herinnert ons eraan dat de mensheid nog steeds worstelt met diepgewortelde ongelijkheden en geweld tegen vrouwen en meisjes”, aldus het UNODC in een verklaring. 

“Elk leven dat verloren gaat, is een oproep tot actie, een pleidooi om structurele ongelijkheden dringend aan te pakken en de strafrechtelijke aanpak te verbeteren, zodat geen enkele vrouw of meisje voor haar leven hoeft te vrezen vanwege haar geslacht”, klinkt het nog. 

Meer dan de helft van de moorden, ongeveer 55 procent, werd gepleegd door familieleden of partners. Dat betekent dat er elke dag gemiddeld 133 vrouwen of meisjes werden gedood door iemand uit de eigen familie.

Het hoogste aantal moorden op vrouwen en meisjes, ongeveer 20.000, vond plaats in Afrika, gevolgd door Azië (18.400) en Amerika (7.900). In Europa (2.300) en Oceanië (200) werden in absolute cijfers het minste vrouwen vermoord.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer