Ga naar de inhoud

De jacht op een olympisch ticket van hordeloopster Paulien Couckuyt: "Alle hens aan dek"

 do 23 november 2023 06:27
Paulien Couckuyt kan weer volop trainen na een zware knieblessure.
Paulien Couckuyt kan weer volop trainen na een zware knieblessure.

In Tokio greep Paulien Couckuyt nog nipt naast een finaleplaats op de 400 meter, maar door een zware blessure en een lange revalidatie is de hordeloopster nog niet zeker van haar ticket voor Parijs 2024. Op de olympische stage in Belek toonde de 26-jarige atlete zich strijdvaardig. "Het wordt een uitdaging, maar dat past bij mij", vertelde Couckuyt aan Sporza.

Couckuyt: "Heel weinig weken om me te plaatsen"

De Belgische olympische atleten kijken doorgaans reikhalzend uit naar de stage in Belek, maar voor Paulien Couckuyt zal het dit jaar toch ook met een klein hartje geweest zijn: bijna dag op dag één jaar geleden scheurde Couckuyt in Belek de kruisband van haar linkerknie.

 

"Een groot drama", noemt Couckuyt de noodlottige dag. "Maar het doet wel heel veel deugd om hier nu weer te zijn en dat ik hier ook in orde sta. Ik sta eigenlijk niet achter ten opzichte van vorig jaar."

 

Couckuyt heeft een lange en zware revalidatie achter de rug. "Maar met Parijs 2024 heb ik een mooi doel. Dat geeft je veel motivatie om zo snel mogelijk terug te keren. Nu kan ik toch nog een mooie "Road to Paris" meemaken."

Het wordt een heel druk jaar en er zijn maar heel weinig weken om me te plaatsen voor Parijs.

Paulien Couckuyt

De zware knieblessure heeft de voorbereiding van Couckuyt natuurlijk wel in de war gestuurd, want de hordeloopster zal zich nog moeten plaatsen voor de Olympische Spelen. En de tijd dringt.

 

"Het wordt een heel druk jaar. De wedstrijden beginnen eigenlijk pas vanaf mei en dan volgen al meteen de World Relays, waar we ons willen kwalificeren voor Parijs met de aflossingsploeg", klinkt het.

 

"Daarna is er nog het EK en eindigt ook de kwalificatieperiode voor de Spelen. Er zijn maar heel weinig weken om me te plaatsen. Om in de ranglijst te geraken zou ik 5 topwedstrijden moeten lopen. In het beste geval loop ik gewoon meteen de limiet. Het wordt alle hens aan dek."

Het wordt een uitdaging om me te plaatsen, maar dat past wel bij mij.

Paulien Couckuyt

De kwalificatiestress schrikt Couckuyt niet af. "Het wordt een uitdaging, maar dat past wel bij mij. Ik ga het gewoon volledig omarmen", klinkt het strijdvaardig.

 

"Ook richting Tokio was mijn voorbereiding niet gracieus, met een rugblessure kort voor de Spelen. Dus ik weet dat het mogelijk is en dat ik mezelf kan overstijgen. Zonder grote blessures in de aanloop naar Parijs kan er veel gebeuren."

 

"Zo'n stage als hier in Belek is een leuke start. We leren hier andere olympiërs kennen en je voelt de goeie sfeer en de goeie vibes. Zo blijven we toewerken naar onze grote dromen."

Gerelateerd: