Tom Van Grieken uitgelaten na overwinning van Wilders: “Migratie was hét thema”

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken droomt volop van ‘premier Wilders’, na de klinkende overwinning van zijn Partij Voor de Vrijheid (PVV). “Geen enkele rechtse partij zal hem aan de kant durven zetten.”

mip gjs

“Ik was vandaag zenuwachtiger dan Geert Wilders zelf. Dat heb ik hem ook gewhatsappt”, zegt Van Grieken. Wilders’ PVV behaalt volgens de prognose van de Verkiezingsdienst van het persbureau ANP 37 zetels. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van de 17 zetels nu.

Hoe dat komt? “Migratie was overduidelijk het centrale thema in deze verkiezingen”, aldus Van Grieken. “En dat is ook logisch. Het belang en de impact van migratie kan nauwelijks overschat worden. Het zijn de linkse partijen met hun blindheid voor de bezorgdheden van de gewone mensen die massaal afgestraft zijn in Nederland vanavond.”

“Veel branie en lawaai”

Volgens Van Grieken zitten nationalistische partijen in heel Europa in een nieuwe fase. “Vlaams Belang en PVV moesten in het begin veel branie en lawaai verkopen om de politieke agenda te beïnvloeden. Nu treden die partijen uit de puberteit. Net als Vlaams Belang kwam de PVV tijdens de campagne met concrete, realistische voorstellen. Sociale woningen voorbehouden voor de Nederlanders, bijvoorbeeld. De koppeling tussen sociale thema’s en migratie werkt, dat bewees onze partij al in 2019.”

De Vlaams Belang-voorzitter zal nu met veel belangstelling de komende regeringsonderhandelingen volgen. “Als hij gaat meeregeren, en alles wijst daar nu wel op, zal hij een bron van inspiratie zijn voor onze partij. Nederlanders zijn meer nuchtere mensen: geen enkele rechtse partij zal hem aan de kant durven zetten. En als hij premier wordt, kom ik koffiedrinken in het Torentje (de ambtswoning van de Nederlandse premier, nvdr).”

Verrast

Van Grieken gaf vanmorgen ook een interview aan Radio 1, waar hij verrast zei te zijn door hoe groot de partij van Wilders geworden is. “Zo groot worden overtreft zelfs onze stoutste dromen. Hij heeft zelfs elf zetels meer dan de historische zegen van Pim Fortuyn. Ongelooflijk.”

Over de regeringsonderhandelingen gaf hij daar ook mee dat er al openingen gemaakt zijn door andere partijen. “Maar ik hou niet van al die politieke Stratego. Het is hier duidelijk de kiezer die de deur forceert. En nu is het tijd om de Nederlanders eindelijk het andere en rechtsere beleid te geven dat ze zo willen.”

Zo feliciteerde Van Grieken Geert Wilders op X.© X

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer