Crevits wil na problemen in Ethiopië mogelijk onderzoek naar adopties uit andere landen

© BELGA

Uit onderzoek naar adopties uit Ethiopië is gebleken dat de realiteit soms verschilt van de inhoud van de adoptiedossiers. Zo zijn niet alle betrokken kinderen vrijwillig afgestaan door hun oorspronkelijke ouders. Minister van Welzijn Hilde Crevits nu ook adoptiegezinnen uit andere landen de mogelijkheid geven hun dossier te laten onderzoeken.

tg
Bron: BELGA

Na berichten over wanpraktijken met interlandelijke adopties uit Ethiopië in 2019 besliste de Vlaamse regering een expertenpanel op te richten rond interlandelijke adopties. Na de publicatie van het eindrapport van dat panel besliste voormalig minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) ook om de samenwerking met alle herkomstlanden te laten screenen. Die screening, waarbij ook geadopteerden en de interlandelijke adoptiediensten gehoord werden, moest helpen om wantoestanden in de toekomst te vermijden. 

Concreet onderzocht het Vlaams Centrum voor Adoptie (VCA) mogelijke onregelmatigheden bij adopties uit Ethiopië gedurende de periode 1997-2015. Het VCA contacteerde alle betrokken adoptiegezinnen om na te gaan of er in hun adoptiedossier nood was aan bijkomend onderzoek in Ethiopië zelf. 

Twaalf adoptiegezinnen

Voor 12 adoptiegezinnen die hiervoor hun toestemming gaven, werd een onderzoek ter plaatse opgestart. Een aantal onderzoeken zit nu in een eindfase. Een aantal gezinnen kreeg intussen feedback over de voorlopige conclusies. Daaruit blijkt dat de inhoud van het adoptiedossier verschilt met de realiteit. Het gaat bijvoorbeeld om kinderen van wie extra familieleden worden gevonden waarover in het dossier geen melding wordt gemaakt.

“Het idee dat de adopties mogelijk niet correct verliepen, heeft een enorme impact op de betrokkenen. En dat mogen we niet minimaliseren”, reageert minister van Welzijn Hilde Crevits. Volgens haar zal het nieuws over de Ethiopische adoptiedossiers ook “andere geadopteerden of adoptieouders aan het nadenken zetten over hun situaties”. 

“Ik wil daarom een oproep doen aan elke geadopteerde of adoptieouder die zelf met vragen zit of steun wenst, om de hand uit te reiken naar het Vlaams Centrum voor Adoptie”, luidt het. Bedoeling is om adoptiegezinnen uit andere landen ook de mogelijkheid te geven hun dossier te laten onderzoeken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen