Recente ozonconcentraties boven Antarctica illustreert.
Volledig scherm
Recente ozonconcentraties boven Antarctica illustreert. © Ozone Watch/NASA

Het ozongat lijkt zich dan toch niet te herstellen volgens nieuwe studie, al is niet iedereen akkoord

De ozonlaag speelt een cruciale rol bij het tegenhouden van schadelijke UV-straling van de zon. Lange tijd leek het ozongat te krimpen dankzij het verbod op CFK’s. Maar recente bevindingen van wetenschappers uit Nieuw-Zeeland suggereren dat de ozonlaag mogelijk niet langer herstelt. De afgelopen drie jaar (2020-2022) verschenen er zelfs opnieuw grote en langdurige gaten in de ozonlaag boven Antarctica. Factoren zoals bosbranden, vulkaanuitbarstingen en de uitstoot van broeikasgassen kunnen hier mogelijk voor verantwoordelijk zijn.

1 reactie

  • Bart Verwegen

    5 maanden geleden
    Als er bepaalde essentiële jaren bewust uit de studie werden weggelaten kom je niet tot een representatief resultaat. Dus terecht dat sommige wetenschappers daar bedenkingen bij hebben.
  1. EXCLUSIEF. Belgische wetenschappers ontdekken schadelijke roetdeeltjes in hersenen: “Ze stapelen zich op in belangrijke delen van ons brein”
    PREMIUM

    EXCLUSIEF. Belgische wetenschap­pers ontdekken schadelij­ke roetdeel­tjes in hersenen: “Ze stapelen zich op in belangrij­ke delen van ons brein”

    Elke dag ademen we schadelijke roetdeeltjes in door luchtvervuiling. Dat ze in ons lichaam terechtkomen, wisten wetenschappers al. Maar Belgische onderzoekers aan de UHasselt hebben nu ontdekt dat ze niet alleen tot in onze hersenen raken, ze verzámelen zich daar ook in bepaalde delen. Om welke delen van ons brein gaat het? Wat zijn de gevolgen? En kan je er iets tegen doen? HLN-wetenschapsjournalist Martijn Peters vroeg het aan wetenschapper Kenneth Vanbrabant.
  2. EXCLUSIEF. De wetenschapper achter de nieuwe Kiekeboes: “Niet kunnen tekenen heeft mij nooit tegengehouden om achter mijn droom aan te gaan”
    PREMIUM

    EXCLUSIEF. De wetenschap­per achter de nieuwe Kiekeboes: “Niet kunnen tekenen heeft mij nooit tegengehou­den om achter mijn droom aan te gaan”

    Vanaf morgen ligt het eerste album van de nieuwe Kiekeboes ‘Uranium-235' in de winkel. Hierin dompelt scenarist Nix (Marnix Verduyn) de 21-jarige Fanny Kiekeboe onder in de wereld van kernenergie. Geen probleem voor hem, want naast stripmaker is hij wetenschapper. Hoeveel van die achtergrond sijpelt er door in een scenario? Waar trekt hij de grens tussen feit en fictie? En kan je Fanny nucleaire mopjes laten maken? HLN-wetenschapsjournalist Martijn Peters ging exclusief kijken in de tekenstudio van de wetenschapper achter de Kiekeboes.