Dwomoh speelde vier jaar geleden nog bij de U17, nu werd hij voor het eerst in anderhalf jaar opnieuw geselecteerd voor een nationale jeugdploeg.

“Niet iedereen belt op zijn 16de naar De Condé, hè”: Pierre Dwomoh speelt stempel van ‘enfant terrible’ meer en meer van zich af en is opnieuw jeugdinternational

Komend weekend wacht zijn ex-club Anderlecht, maar deze week mocht Pierre Dwomoh (19) zich eerst melden bij de nationale ploeg. Voor het eerst in anderhalf jaar. Of hoe een toptalent bij RWDM de stempel van ‘enfant terrible’ van zich af aan het voetballen is.

Yanko Beeckman

Ook wij waren even verbaasd toen we zagen dat Pierre Dwomoh was opgeroepen voor de nationale U20. Niet omdat de middenvelder van RWDM geen selectie verdiende, wel omdat we verrast waren door het feit dat Dwomoh nog altijd maar negentien jaar is. Zijn naam zingt al zo lang in het profvoetbal rond dat velen hem een stuk ouder schatten.

Dwomoh in actie tegen Kortrijk.© Isosport

Maar deze week mocht Dwomoh dus wel degelijk met de nationale U20 van Thomas Vermaelen tegen Frankrijk spelen. Zijn eerste selectie voor de nationale ploeg in dik anderhalf jaar. In die periode voetbalde Dwomoh, met wisselend succes, voor Antwerp, het Portugese Braga en KV Oostende. Het telefoontje uit Tubeke kwam overigens net op tijd, want ondertussen snuffelde ook de Ghanese voetbalbond aan Dwomoh, die over de dubbele nationaliteit beschikt.

Dat Dwomoh weer op de radar van de nationale jeugdscouts kwam te staan, hoeft niet te verbazen. De door Antwerp verhuurde middenvelder is aan een goed seizoen bezig bij RWDM. Dwomoh miste dit seizoen nog geen enkele wedstrijd van de Brusselaars en was al goed voor twee assists en een goal. Wat misschien nog het meest zegt: hij werd door de fans al twee keer verkozen tot Speler van de Maand. Of hoe een voormalig enfant terrible zich in Brussel tot een publiekslieveling aan het ontpoppen is.

Intensieve begeleiding

Gauthier Ganaye, de CEO van RWDM, is een grote believer. Eerder haalde hij Dwomoh ook al naar KV Oostende – daar had hij het in volle degradatiestrijd moeilijker om boven water te blijven. Dat het in Brussel wel lukt, heeft ook te maken met de intensieve manier waarop hij bij RWDM begeleid wordt. Op training durft trainer Claudio Caçapa Dwomoh geregeld naast de basisploeg te zetten, om een reactie uit te lokken. Als Dwomoh er vervolgens toch eens de kantjes durft af te lopen, wordt hij daarop aangesproken door Ganaye himself. Zelfs voor een interview met Dwomoh moet de CEO persoonlijk zijn goedkeuring geven.

Aan het werk tegen de U17 van Duitsland in 2019.© Getty Images for DFB

Een medewerker van de club noemt de stempel van enfant terrible, die Dwomoh vooral opliep tijdens zijn periode bij RC Genk, overdreven. “Pierre is gewoon heel gedreven. Soms zelfs op het arrogante af. Maar wel meer topspelers hebben die mentaliteit al vanaf jonge leeftijd. In België hebben we het soms een beetje moeilijk om daarmee om te gaan.”

Heel uitgesproken karakter

Niels De Jonck, de zaakwaarnemer van Dwomoh, kan zich daarin vinden. “Pierre is iemand met een heel uitgesproken karakter. Niet iedereen zou op zijn zestiende zelf naar Dimitri de Condé bellen, hè. Je kan dat arrogant noemen, maar die gedrevenheid heeft mij altijd aangesproken in Pierre. Waar ik wel een probleem mee heb, is het feit dat er soms gezegd wordt dat hij zogezegd een jongen met een handleiding is. Op zijn werkethiek valt nu eens niets aan te merken. Volgens mij hadden veel mensen er gewoon problemen mee dat Pierre nogal aanwezig was op social media. Maar ook daarin heeft hij stappen gezet. Ik ben heel blij voor hem dat zijn goeie prestaties bij RWDM ook de nationale jeugdscouts zijn opgevallen. Al moet hij ook beseffen dat er dit seizoen nog maar vijftien wedstrijden zijn gespeeld. Nu komt het erop aan te bevestigen.”

Dwomoh voelt zich goed bij RWDM.© BELGA

Dubbele optie

Dwomohs prestaties de komende maanden zullen ook bepalend zijn voor zijn toekomst. Die kan alle kanten op. RWDM heeft een optie om hem na dit seizoen definitief over te nemen van Antwerp. Maar als de Brusselaars besluiten die optie niet te lichten, heeft ook Antwerp een optie om het contract van Dwomoh, dat komende zomer afloopt, met een jaar te verlengen. Als dat niet gebeurt, is Dwomoh in juli dus een vrije speler. Dat laatste lijkt, gezien zijn prestaties van de voorbije maanden, wel erg onwaarschijnlijk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer