Ongeziene rattenplaag teistert Australisch vissersdorpje: “We zijn bang als we buiten komen”

De lokale bevolking van Karumba, in het Australische Queensland, smeekt de overheid om hulp nu de regio geteisterd wordt door een nooit eerder geziene rattenplaag. Overal waar je kijkt zie je lopen of liggen tientallen of soms honderden dode dieren. Zelfs de stranden van het vissersdorp liggen er vol van.

tg

“We zijn bang als we buiten komen en het stinkt naar dode ratten”, zeggen inwoners. Op de stranden, langs de kant van de weg, in de tuinen, overal liggen ratten. Niet een maar soms honderden bij elkaar.

Het begon met enkele maar met de dag werden het er meer. Intussen kruipen ze overal en liggen overal dode dieren. Ze drijven zelfs in het water en vissers zeggen dat wanneer ze hun netten ophalen, er soms meer dode ratten in zitten dan vissen.

“Je bent aan het vissen en ze komen overal uit het water”, getuigt een bewoner. Intussen dringen ze zelfs de huizen binnen op zoek naar voedsel.

Een lokale commerciële visser vertelde ABC North West Queensland dat de stank niet te harden is en dat mensen uitbraken van ziektes vrezen. Sommige mensen zouden ook al gebeten zijn.

“Toen ik vanmorgen wilde uitvaren, moest ik eerst tientallen doden dieren uit mijn boot halen”, zegt een inwoner.

Hoofddocent Mathew Crowther van de Universiteit van Sydney zegt dat ratten goede zwemmers zijn en dat we wellicht naar Karumba gezwommen zijn om zoek naar extra voedsel. Waarom precies naar daar en waarom nu, dat wordt nu onderzocht.

Intussen bekijkt de overheid ook hoe ze de rattenplaag moeten aanpakken en worden dode ratten zo snel mogelijk verwijderd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer