Gemeentepersoneel Machelen krijgt 1 dag per jaar vrij om te vrijwilligen: "Hopelijk smaakt dat naar meer"

Het gemeentepersoneel van Machelen krijgt vanaf 2024 Ć©Ć©n dag betaald verlof om te gaan vrijwilligen. Vandaag doet het personeel al eens de test en is het gemeentehuis gesloten. BurgemeesterĀ Jean-Pierre De Groef (Samen Vooruit) rijdt mee met de schoolbus. "Gelukkig niet als chauffeur, wel als begeleider om de kinderen veilig naar school te brengen", vertelde hij aan Radio2-reporter Margaux van de regio.Ā 

Margaux Bogaert is Margaux van de regio. Ze gaat elke ochtend op pad voor "Goeiemorgen morgen!" op Radio2, op zoek naar verhalen uit jouw streek. Heb jij groot of klein nieuws voor Margaux?Ā Laat het ons weten!

Het gemeentehuis van Machelen is gesloten vandaag. Iedereen die er werkt, doet vrijwilligerswerk bij lokale diensten. "Deze dag is een proefproject", zegt burgemeester Jean-Pierre De Groef (Samen Vooruit). "In 2024 krijgen onze 300 werknemers een dag betaald verlof om vrijwilligerswerk te doen in Machelen."

Daarmee wil de burgemeester zijn werknemers aanzetten om vaker voor vrijwilligerswerk te kiezen. "Hopelijk krijgen ze zo de smaak te pakken en gaan ze het vaker doen. Al is het maar een halve dag of een uur in de week. We hopen met onze actie ook andere bedrijven in Machelen te inspireren hetzelfde te doen."

Rit met de schoolbus

Burgemeester De Groef ging vanochtend mee met de schoolbus. "Ik zit gelukkig niet achter het stuur, maar help de kinderen mee opstappen", zegt hij. "Eens een ochtend meedraaien doet je meer waardering krijgen voor de vrijwilligers die dit elke dag doen. Zonder hen rijdt de schoolbus niet en geraken de kinderen niet op school."

Daar gaat vrijwilligster Angelique mee akkoord. Zij begeleidt elke ochtend de schoolbusrit. "Het is een mooie actie. Hopelijk kunnen we zo nieuwe vrijwilligers bereiken, want dat is echt nodig. Ik heb er zelf al hele mooie herinneringen en zelfs vrienden aan overgehouden. Ik was zelfs getuige op de trouw van een schoolmama die ik leerde kennen via deze busrit."

Meest gelezen