Plus ArtikelFabriek

Zuhal Demir opent geavanceerde waterfabriek in Tessenderlo: “Zo ontlasten we onze watervoorraden”

Tessenderlo -

Vandaag heeft Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir de geavanceerde demi-waterfabriek van chemiebedrijf Vynova in Tessenderlo officieel geopend.

Zahra Boufker

Deze state-of-the-art installatie, die geen grondwater verbruikt, markeert een belangrijke stap in duurzaam watermanagement. De installatie, goed voor een investering van 8 miljoen euro, vervangt de oude en te kleine installatie. Het stelt Vynova in staat om jaarlijks 2,1 miljoen kubieke meter ultrazuiver proceswater te produceren voor essentiële basischemicaliën in diverse sectoren, zonder grondwater te verbruiken. Zo is de waterbesparing gelijk aan het jaarverbruik van meer dan 1.000 gezinnen.

CEO van Vynova, Christophe André benadrukt het belang van de investering. “Deze nieuwe installatie, met geavanceerde membraantechnologie, toont onze toewijding aan duurzaamheid en efficiëntie. Sinds 2016 hebben we meer dan 250 miljoen euro geïnvesteerd in onze Tessenderlo-vestiging.”

Minister Demir, met een knipoog verwijzend naar de nieuwe installatie als een “Demirfabriek” in plaats van een “demiwaterfabriek”, sprak over de belangrijke rol van dergelijke initiatieven in de strijd tegen waterschaarste. “Met initiatieven zoals deze van Vynova kunnen we onze watervoorraden ontlasten en ons wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering.”

Ook burgemeester Karolien Eens is zeer tevreden met de opening. “Vynova is voor ons een van de belangrijkste bedrijven in Tessenderlo, onder andere dankzij de grote tewerkstelling. Bovendien neemt het bedrijf een prominente plaats in in Tessenderlo. Het neemt bovendien duurzame en innovatie maatregelen. Dat is de toekomst.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer