Schimmel op een kelderdeur in nieuwe sociale woningen in Sint-Amandsberg

Sociale woonmaatschappij in Gent pakt lek aan dat schimmel en wateroverlast veroorzaakt in nieuwe woningen 

In Gent heeft de sociale woonmaatschappij een lek gedicht dat voor schimmel- en waterproblemen zorgde in kelders van nieuwe sociale woningen in deelgemeente Sint-Amandsberg. Bewoners meldden het probleem vorige week. Er waren ook eerder al meldingen van waterlekken. "We hebben zo snel mogelijk gehandeld", benadrukt Thuispunt. De bewoners spreken over een groter probleem en vragen controles door de aannemer. 

Sien Van Overloop woont in een sociale woning in de IJzertijdweg in Sint-Amandsberg, bij Gent. Het wooncomplex staat er nog maar een paar jaar. Ze nam contact op met de redactie van VRT NWS omdat er al langer water- en schimmelproblemen zijn in de kelder. "We deden al eerder meldingen bij de sociale woonmaatschappij over waterlekken. Er komt telkens wel iemand kijken, maar we denken dat er een structureel probleem is." 

Op het moment dat Van Overloop de melding deed, was de verlichting in de kelder uitgevallen. Er stond schimmel op de deuren. "We bewaren hier onze spullen, ze zijn kapot aan het gaan", getuigde ze. VRT NWS zag hoe in de gas- en elektriciteitslokalen druppels op het plafond stonden. De lichten en deurbellen in de gemeenschappelijke ruimtes werkten niet. "Dit voelt erg onveilig", benadrukte Van Overloop. Thuispunt is intussen langs geweest en heeft het water weggepompt. De elektriciteit werkt er opnieuw. 

Thuispunt Gent laat weten dat de melding zo snel mogelijk verwerkt is. "We kregen vrijdagnamiddag te horen dat er waterproblemen waren. Er is een werkorder aangemaakt en er is vandaag iemand ter plaatse gegaan. Er is een opstopping ontdekt die voor een lek zorgde", zegt woordvoerder Simon Stevens. Hij stelt dat het noodweer in het nadeel speelde van de woonmaatschappij. "We hebben binnen de week gehandeld, dat lijkt me gezien de omstandigheden toch een aanvaardbare timing." 

Van Overloop is niet overtuigd. "Ik vind het hallucinant dat woningen die er nog maar enkele jaren staan nu al slecht onderhouden worden. Er is pas reactie gekomen als ik met mijn verhaal naar de media ben gestapt. Ze stelt dat er mogelijk sprake is van structurele problemen. Thuispunt verwijst alleszins naar de aannemer die daar verantwoordelijk voor is. "Hij is tot tien jaar na de oplevering aansprakelijk."  

Meest gelezen