De Croo in Israël
Europa Press 2023

Israëlisch premier Netanyahu waarschuwt De Croo tijdens bezoek: "Binnenkort bombardeert Hamas ook Brussel en Antwerpen"

Tijdens zijn bezoek aan Israël en de Palestijnse gebieden heeft premier Alexander De Croo (Open Vld) een ontmoeting gehad met Israëlisch premier Benjamin Netanyahu. In een toespraak uitte hij een niet mis te verstane waarschuwing aan het adres van de premier. "U mag er gerust in zijn, dit geweld zal zich snel verspreiden", klinkt het. "Binnenkort regent het bommen in Brussel en Antwerpen."

Vandaag en morgen brengt premier Alexander De Croo samen met een Belgische delegatie een bezoek aan Israël, de Palestijnse gebieden en Egypte. Er stond ook een bezoek met de premier van Israël Netanyahu op de planning. Mogelijk heeft dat gesprek een indruk nagelaten op De Croo, want Netanyahu eindigde met een niet mis te verstane waarschuwing.

"Ze willen onze samenleving begraven"

"Wat de terroristen doen, tart alle verbeelding", zegt Netanyahu tijdens een persconferentie. "Ze (Hamas, red.) zeggen: iedereen is een doelwit. Meisjes op een muziekfestival, baby’s, iedereen."

"Sommigen zeggen dat we niet mogen binnenvallen, omdat burgers op een tragische manier om het leven zullen komen. Maar dan zijn we al verloren voor we zelfs kunnen beginnen aan de strijd."

Netanyahu richt zich vervolgens tot de premier van Spanje en premier De Croo. "Dan is Spanje verloren en dan is België verloren. Want vergis u niet: dit zal snel uitbreiden. Duizenden raketten zullen vallen op Barcelona, Madrid, Brussel, Antwerpen en alle andere Europese steden. Ze haten onze vrije samenleving, ze willen ze begraven."

BEKIJK - "Duizenden raketten zullen vallen op Barcelona, Madrid, Brussel en Antwerpen":

Videospeler inladen...

"Confronterend gesprek"

Deze voormiddag stond ook een ander gesprek met de Israëlische president Isaac Herzog op de agenda. Als Herzog een hartelijk gesprek had verwacht, was hij eraan voor de moeite. "Het was soms erg confronterend", vertelt premier De Croo. "Maar we zijn hier niet om goed nieuws te brengen. We snappen dat Israël zijn bevolking wil beschermen en terrorisme een halt toeroepen. Dat is ook normaal. We respecteren dat en we steunen hen daarin."

Maar de premier wilde tijdens zijn bezoek wel een duidelijk signaal uitsturen naar Israël. "Er moet meer hulp zijn voor de Palestijnen en er moeten minder burgerslachtoffers vallen", klinkt het scherp. "Nu zijn dat er te veel. We willen geen tienduizenden onschuldige slachtoffers."

BEKIJK - De Croo reageert na zijn gesprek met president Isaac Herzog:

Videospeler inladen...

De Croo hoopt ook dat de overeenkomst tussen Israël en Hamas stand kan houden. Gisteren werd aangekondigd dat Israël akkoord ging met een gevechtspauze van 4 dagen en de vrijlating van 150 Palestijnse gevangenen, onder wie ook vrouwen en kinderen. Hamas beloofde om in ruil 50 Israëlische gijzelaars vrij te laten. Die gevechtspauze zou normaal gezien om 10 uur vanochtend ingegaan zijn, maar wordt nu toch uitgesteld tot morgen. "Omwille van verschillende complicaties", klinkt het bij Israël.

"Dit is een erg belangrijk moment", zegt De Croo. "We willen dat de pauze doorgaat. Laat dit niet de zoveelste gemiste kans zijn om een stap te zetten in de richting van vrede. Het volledige vredesproces in het Midden-Oosten is een opeenvolging van gemiste kansen."

Volgens VRT NWS-buitenlandjournalist Jens Franssen is het bezoek van onze premier aan Israël belangrijk. "Het toont dat Israël voor een stukje wil luisteren naar Europa", vertelt hij vanuit Israël. "Maar het signaal van de Croo is duidelijk: er moeten minder doden zijn aan de kant van de Palestijnen en er moet meer hulp komen voor de Palestijnen."

BEKIJK - VRT NWS-buitenlandjournalist Jens Franssen is ter plaatse:

Videospeler inladen...

"Onbeschrijfelijke gruwel"

Later vandaag bracht de Belgische delegatie ook een bezoek aan een kibboets. Dat is een gemeenschap waarin de leden hun bezittingen delen en samenwerken in landbouw, productie of andere economische activiteiten. Op 7 oktober zijn tientallen terroristen van Hamas de nederzetting binnengedrongen en inwoners vermoord en ontvoerd.

Premier De Croo is aangedaan door het bezoek. "Het is een onbeschrijfelijke gruwel", beschrijft hij. "Mensen zijn hier afgeslacht, zijn aan stukken gesneden. Meer dan 100 mensen zijn hier overleden of ontvoerd. Op drie kilometer van hier (in de Gazastrook) zie je ook vreselijke beelden. Daar zijn meer dan 10.000 vaak ook onschuldige burgers gedood door militaire acties en bombardementen. Elke dode is er een te veel."

BEKIJK - "Wat men hier gedaan heeft, is beestig":

Videospeler inladen...

"Bereid om vooruit te kijken"

De premier bleef niet alleen in Israël, maar bracht ook een bezoek aan de Palestijnse president Mahmoud Abbas. In een reactie gaf De Croo aan dat het gesprek positief verlopen was.

"Eerst en vooral heeft president Abbas uitdrukkelijk de aanval van Hamas veroordeeld." Volgens de president veroorzaken de acties van de extremistische Palestijnse groep meer problemen en vertegenwoordigen de strijders van Hamas het Palestijnse volk niet. 

Daarnaast zou Abbas verkiezingen willen organiseren in de Palestijnse gebieden, "om meer aan de toekomst te werken en een Palestijnse leider te vinden die door de brede bevolking wordt gedragen". "Het toont zijn bereidheid om vooruit te kijken en te zoeken naar manier voor langdurige vrede", reageerde de premier.

BEKIJK - Premier De Croo bracht een bezoek aan de Palestijnse president Abbas:

Videospeler inladen...

Meest gelezen