© eva

Oudste inwoner

Woonzorgcentrum Eyckendael in Riemst viert 103-jarige Martha Dewalque: “Ik heb altijd eenvoudig en bescheiden geleefd”

Riemst -

Woensdag 22 november was het woonzorgcentrum Eyckendael in Riemst-centrum in volle feeststemming. Bewoonster Martha Dewalque werd in de bloemetjes gezet omdat ze zondag 27 november 103 jaar wordt. Daarmee is Martha de oudste Riemstenaar.

Eddy Vandoren

“Eigenlijk is het feestje enkele dagen te vroeg, want Martha is zondag pas jarig. Maar de sfeer is er niet minder om, iedereen geniet met volle teugen”, lacht medewerkster Ilka Vandecaetsbeek. Het gebruikelijke vieruurtje stond woensdag in het teken van de oudste inwoner van Riemst. “103 jaar, ik kan het zelf amper geloven,” zegt de jubilaris die nog helder van geest is en herinneringen van lang geleden ophaalt alsof ze gisteren allemaal gebeurden.

Martha werd geboren in Zichen-Zussen-Bolder, liep er school, volgde nadien een opleiding snit en naad om als naaister aan de slag te gaan in een confectie-atelier in Maastricht. Daar heeft ze jarenlang gewerkt, ook toen ze al getrouwd was met Pierre Fias en uitgeweken was naar het aangrenzende Eben-Emael dat toen nog deel uitmaakte van de provincie Limburg. Het paar bleef kinderloos, maar haar liefde voor kinderen kon ze kwijt bij neefjes en nichtjes. Nog steeds krijgt ze geregeld bezoek van hen en ook van heel wat vrienden, vriendinnen en kennissen.

Ook toen Pierre haar in 1997 ontviel bleef Martha zelfstandig wonen tot ze net voor haar 101ste verjaardag van Eben-Emael naar Eyckendael verhuisde. “Ik voelde me hier onmiddellijk thuis,” bekent de tevreden eeuwelinge. “Ik word hier omringd door lieve mensen en door personeel dat me behandelt als een prinses. Daar ben ik erg dankbaar voor. Al bij al kan ik terugblikken op een mooi leven. Of ik een geheim heb om 103 te worden? Neen, dat heb ik niet. Ik heb altijd eenvoudig en bescheiden geleefd en heb geprobeerd om te genieten van elke dag.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer