Israëlische troepen op de Westelijke Jordaanoever
2023 Anadolu

Israëlische autoriteiten arresteren Belg op Westelijke Jordaanoever: "Israël wil haar het land uitzetten", zegt advocate

De Israëlische autoriteiten hebben gisteren een Belg gearresteerd op de Westelijke Jordaanoever. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken aan onze redactie. Israël beweert dat de vrouw sympathieën zou hebben voor de terroristische Palestijnse organisatie Hamas. "Israël wil haar zo snel mogelijk het land uit", meldt haar advocate aan onze redactie.

Volgens de Israëlische krant HaKol HaYehudi gaat het om een 42-jarige vrouw met de Belgische Nationaliteit. Ze zou gearresteerd zijn in Hebron, een stad op de Westelijke Jordaanoever. Het zou gaan om een linkse activiste die met een toeristenvisum naar Israël kwam om Palestijnse burgers te helpen bij het plukken van olijven.

Volgens de krant zou de vrouw deel uitmaken van de ISM (de Internationale Solidariteitsbeweging). Volgens Israëlische media zou de organisatie "banden hebben met de Palestijnse extremistische organisatie Hamas", maar de organisatie ontkent dat.

Volgens de organisatie was de vrouw een toeschouwer toen Israëlische troepen een familiewoning op de Westelijke Jordaanoever vernietigden.

De vrouw zou "op een rustige en vredevolle manier" op de site aanwezig geweest zijn, maar werd toch gearresteerd op verdenking van "het verspreiden van Hamas-propaganda, het verstoren van soldaten en steun aan een terroristische organisatie". 

Volgens haar advocate zou het de bedoeling van de Israëlische autoriteiten zijn om een uitzettingsbevel aan te vragen en haar zo snel mogelijk het land uit te zetten. "Mogelijk blijft ze aangehouden tot zondag, tenzij de autoriteiten haar toch eerder uit het land zetten", meldt haar advocate aan onze redactie.

Meest gelezen