Groot feest in Riemst: twee inwoners blazen 100 kaarsjes uit.© TVL

Bertha en Ida vieren samen hun 100ste verjaardag in Huize Elckerlyc in Millen

Riemst

Bertha Castermans en Ida Jackers hebben samen hun 100ste verjaardag mogen vieren in woonzorgcentrum Elckerlyc in Millen (Riemst). Naast de bewoners van het wzc waren ook familieleden, vrienden en de burgemeesters Marc Vos van Riemst en Bruno Steegen van Bilzen aanwezig om te klinken op de twee eeuwelingen.

© eva

“Dit is uitzonderlijk: twee bewoners die op dezelfde dag jarig zijn en bovendien nog hun eeuwfeest mogen vieren”, glundert één van de medewerksters van woonzorgcentrum Elckerlyc terwijl ze de vele aanwezigen een glaasje bubbels of fris aanbiedt. De twee burgemeesters mochten naast de gemeentelijke felicitaties en geschenken, ook de gelukwensen van het koningshuis overbrengen.

Tweede Wereldoorlog

Berthe Castermans.© eva

Van de twee oudjes verblijft Bertha Castermans het langst in het woonzorgcentrum. Al elf jaar. Op 23 november 1923 werd ze in Vlijtingen geboren en daar heeft ze nagenoeg haar hele leven gewoond in de Ophemmerstraat. Bertha was de tweede van vier kinderen. Haar drie broers zijn al een tijdje overleden. De Tweede Wereldoorlog heeft ze - net als haar even oude huisgenote Ida - heel bewust meegemaakt. De armoede, ellende en vooral de angst zijn haar steeds bijgebleven. In de jaren veertig en vijftig werkte ze als gezinshulp bij meerdere families in Bilzen. Toen leerde ze ook haar dorpsgenoot Leonard Loyens kennen met wie ze trouwde en drie zonen kreeg: Leon, Paul en Marc. Daarna volgden nog acht kleinkinderen en dertien achterkleinkinderen.

“Moeder is hier ontzettend graag. Ze wordt goed verzorgd en heeft alles wat haar hart verlangd. Elk bezoek van ons wordt gewaardeerd, al is ze de laatste jaren minder mobiel en speelt de leeftijd haar steeds meer parten, niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk. Maar van dit feestje weet ze zichtbaar te genieten”, vertelt Bertha’s oudste zoon Leon.

Bruidskleding

Ida Jackers.© eva

Ida Jackers werd ook geboren op 23 november 1923 in Kleine-Spouwen, het Bilzers dorp waar ze tot haar 99ste verbleef aan de Riemsterweg. Ook zij herinnert zich nog heel wat uit haar jeugd en van WOII. In de herfst van 1952 trouwde ze met Evrard Loyens en samen kregen ze één zoon, Thierry, die op zijn beurt vader werd van Indra, haar oogappel.

Net als haar leeftijdsgenote Bertha verzorgde Ida het huishouden. Ze was ook jarenlang lid van de toenmalige KWB en de Boerinnenbond. Ida’s belangrijkste hobby was naaien, zelfs bruidskleding maken kon ze als de besten. Nu en dan een dansje schrikte haar niet af. Ontelbare keren ging ze met Evrard op vakantie. “Nu geniet ze dankbaar van een welverdiende rust in het gezelschap van tal van lieve huisgenoten en zorgzaam personeel,” zegt zoon Thierry, die haar dagelijks een bezoekje brengt. “Zij kan niet zonder mij en ik niet zonder haar,” besluit hij.

Eddy Vandoren

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer