© BELGAIMAGE

Verdacht van oorlogsmisdaden voor IS, maar Syriër komt toch vrij met enkelband

Een 39-jarige Syriër die verdacht wordt van oorlogsmisdaden en executies in zijn thuisland, is in Antwerpen vrijgelaten met een enkelband. De man riskeert nochtans een assisenproces en levenslange opsluiting.

Marc Klifman

Syriër M. E. (42) werd in maart dit jaar opgepakt in Willebroek. De man woonde al een zevental jaar in ons land. Hij kwam in 2015 naar België tijdens de grote stroom van vluchtelingen die weg wilden van de burgeroorlog in Syrië. Hij vroeg en kreeg met zijn gezin politiek asiel en bouwde hier een nieuw leven op. Zijn kinderen gingen ook gewoon bij ons naar school.

Tot een internationale mensenrechtenorganisatie gegevens over hem verzamelde en het gerecht kon overtuigen dat de man in Syrië betrokken was bij terreurbeweging IS.

Of hij tijdens de oorlog daadwerkelijk mensen heeft vermoord, moet onderzoek verder uitwijzen. Maar hij wordt wel verdacht van het uitvoeren van executies.

“Zwak dossier”

Bij zijn arrestatie werd hij formeel in verdenking gesteld van het plegen van oorlogsmisdaden en deelname aan activiteiten van terroristische activiteiten. Hij zat acht maanden in voorhechtenis en riskeert in ons land een assisenproces met levenslange opsluiting.

Maar twee weken geleden werd de Syriër onverwacht vrijgelaten. Hij is weliswaar nog aangehouden, maar de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) in Antwerpen liet hem vrij met een enkelband.

Dat bevestigt zijn advocaat Ergun Top. “Mijn cliënt betwist formeel de ten laste gelegde feiten. Wij zijn van mening dat er een zwak dossier tegen hem is. Men hoeft ook niet bang te zijn dat mijn cliënt zal vluchten, want hij kan internationaal nergens heen omdat hij ondertussen een stempel van terrorist heeft gekregen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer