© atv

Man die Antwerp-coach Mark van Bommel bedreigde, gaat in beroep tegen straf maar krijgt… jaar extra cel

De Somalische man die Antwerp-coach Mark van Bommel opwachtte met een vuurwapen is donderdag door het hof van beroep veroordeeld tot vijf jaar cel. Hij krijgt zo een zwaardere straf dan in eerste aanleg. De twintiger wilde naar eigen zeggen een voetbalcontract afdwingen bij Van Bommel.

jtp

De feiten dateren intussen van iets meer dan een jaar geleden. In de nacht van 24 op 25 oktober reed Antwerp-trainer Mark Van Bommel (45) de ondergrondse garage van zijn appartementsgebouw aan de Entrepotplaats op het Eilandje binnen. Daar werd hij opgewacht door een man met een zaklamp en een vuurwapen.

Van Bommel reed in een reflex achterwaarts de parking uit en botste op straat tegen een geparkeerde Mercedes. De verdachte sloeg op de vlucht. De lokale recherche startte een onderzoek en trof onder de Porsche Panamera van Van Bommel een tracker aan. De analyse van dat toestel leidde de onderzoekers naar het gsm-nummer van Jamaleh Haban M., een Somalische man die in het Kapelse asielcentrum verbleef.

Google Translate

Aanvankelijk werd aangenomen dat M. het gemunt had op de Porsche of het luxehorloge van de Antwerp-coach, maar de verdachte bleek een volledig ander motief te hebben: koste wat kost een contract te verkrijgen bij Antwerp, desnoods met de nodige bedreigingen richting de familie van Van Bommel. M. had met behulp van Google Translate een audiobestand klaarstaan op zijn gsm, maar kreeg de kans niet om die bedreigingen af te spelen.

De verdachte ontkende ten stelligste zijn betrokkenheid bij de feiten. Hij beweerde bovendien minderjarig te zijn, maar uit radiologisch onderzoek van de tanden, de pols en de sleutelbeenderen bleek dat hij meerderjarig was. De correctionele rechtbank vond de feiten bewezen en veroordeelde M. in juni tot vier jaar cel.

Cassatie?

Tegen die uitspraak ging de verdediging in beroep. Mr. Cédric Monheim, de advocaat van M., haalde enerzijds aan dat de straf buitenproportioneel was, en had anderzijds verschillende officiële documenten die volgens hem konden aantonen dat M. wel degelijk minderjarig is.

Donderdag velde het hof van beroep in Antwerpen een arrest, waarin het M. veroordeelde tot vijf jaar effectieve celstraf. Een zwaardere straf dan in eerste aanleg dus, maar wel de straf die het Openbaar Ministerie aanvankelijk had geëist.

“Het argument over de minderjarigheid werd door het hof van beroep niet aanvaard. Het nieuws kwam hard binnen bij mijn cliënt”, zegt mr Monheim. De verdediging kan nog cassatieberoep aantekenen tegen het arrest. “Nu laten we even alles bezinken, daarna bekijken we of er nog eventuele stappen kunnen genomen worden.”

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL