ROBIN UTRECHT

Nabestaanden van Tine Nys stappen naar Europees Hof voor de Rechten van de Mens

De familie van Tine Nys, de jonge vrouw uit Sint-Niklaas die 13 jaar geleden euthanasie liet uitvoeren wegens ondraaglijk psychisch lijden, stapt naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. In de rechtszaak in ons land gaan ze niet in beroep. 

Vorige maand oordeelde de rechtbank dat de arts die de euthanasie uitvoerde, geen fout heeft gemaakt tegen de euthanasiewetgeving. Hij moet dus geen schadevergoeding betalen aan de familie van de vrouw. Die uitspraak is nu definitief, want de familie van Tine Nys gaat niet in beroep. 

"We hebben beslist om geen beroep aan te tekenen, maar we zullen ons meteen richten naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens", zegt Joris Van Cauter, de advocaat van de familie Nys.

De 38-jarige Tine Nys kreeg op 27 april 2010 euthanasie op basis van psychisch lijden. Het onderzoek startte nadat een van de zussen van de vrouw een klacht had ingediend.

Het gerecht onderzocht de zaak, maar de procureur in Dendermonde vorderde de buitenvervolgingstelling. De raadkamer in Dendermonde oordeelde in 2016 om de drie betrokken artsen buiten vervolging te stellen, maar de burgerlijke partij ging in beroep.

Het parket-generaal vroeg daarna ook de verwijzing en de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling besloot uiteindelijk eind 2018 om de drie artsen te verwijzen naar het Gentse hof van assisen voor vergiftiging. Het was de eerste keer dat artsen zich daarvoor moesten verantwoorden sinds de inwerkingtreding van de euthanasiewet in 2002.

Het hof van assisen had in 2020 de drie artsen vrijgesproken. Maar de familie van Tine Nys had cassatieberoep aangetekend. En het Hof van Cassatie besliste dat er een nieuw proces moest komen. 

Vorige maand oordeelde de rechtbank dan dat de arts die de euthanasie uitvoerde, geen fout heeft gemaakt tegen de euthanasiewetgeving.

Hij moet dus geen schadevergoeding betalen aan de familie van de vrouw. De burgerlijke partij had een maand de tijd om in beroep te gaan, maar die termijn is nu verstreken.

Meest gelezen