Jan uit Hoeilaart koopt schilderij van Marc Sleen voor een prikje in kringloopwinkel in Wallonië

Jan Didden kocht voor een appel en een ei een schilderij van de geestelijke vader van Nero, Marc Sleen, in een soort kringloopwinkel in Braine-l'Alleud. "Ik werd aangetrokken door de kleuren en toen zag ik plots de handtekening 'M.Sleen'. Die kwam me bekend voor: dat moest wel Marc Sleen zijn, de tekenaar en schrijver van de bekende stripalbums over Nero."

Jan uit Hoeilaart is kunstminnend en liep toevallig rond in een kringwinkel in Braine-l'Alleud (Eigenbrakel). "Het waren de kleuren en vorm die me aantrokken. Toen zag ik M.Sleen staan en wist ik meteen dit is een Marc Sleen. Op de achterkant stond zijn artiestennaam en een verwijzing naar een zekere Bob De Meuter in 1977. Ik heb het meteen gekocht, en ik geef toe, ik heb er nauwelijks iets voor betaald. Ik vermoed dat ze Marc Sleen in Wallonië wat minder goed kennen, zeker niet onder zijn eigen naam Marc Sleen."

Nerocafé

Dat Jan het schilderij meteen herkende, heeft ook met zijn achtergrond te maken. Hij woont in Hoeilaart, waar Marc Sleen ook jarenlang heeft gewoond. Sleen gebruikte veel beelden uit Hoeilaart in zijn strips over Nero. Zo woont Nero in het oude tramstation van Hoeilaart. Dat is al jarenlang omgetoverd tot het Nerocafé. Toeval of niet: Jan heeft er twintig jaar gewerkt. "Ik herkende meteen de handtekening, in het Nerocafé, waar ik lang gewerkt heb, hangen veel schetsen en werken van Sleen. Ik heb Marc Sleen ook vaak ontmoet en ben nog bij hem thuis geweest. Daar zag ik gelijkaardige schilderijtjes hangen."

Waarde

Of het schilderij veel waard is, dat is nog afwachten. "Ik vind het gewoon prachtig dat het schilderij weer thuiskomt in Hoeilaart. Er staat een dame op die bidt aan een kerk. Dat is niet de kerk van Hoeilaart. Ik ga het zeker laten zien aan de weduwe van Sleen, Catharina Kochuyt. Ik las dat verschillende tekeningen van Marc Sleen honderden euro's waard zijn. Ik denk dat het rond de 600 euro waard is, dit schilderijtje." aldus Didden. 

Meest gelezen