Flip Franssen

Einde aan stakingen in distributiecentra supermarkten? Vakbonden en werkgevers bereiken akkoord

De vakbonden en werkgevers van de distributiecentra en magazijnen van de supermarkten hebben deze nacht een voorlopig ontwerpakkoord bereikt. Onder meer in de distributiecentra van Aldi, Colruyt en Delhaize waren afgelopen weken stakingen omdat de onderhandelingen vast zaten. 

Zowel afgelopen woensdag als vorige week legden werknemers in verschillende distributiecentra het werk neer. Dat leidde tot problemen bij Delhaize, Colruyt en Aldi. 

Het nieuwe akkoord lijkt een einde te maken aan de onrust in de sector. "Er is vooruitgang geboekt op alle vlakken", zegt Steve Rosseel, nationaal secretaris van ACV Voeding en Diensten. De moeilijke onderhandelingen gingen in de eerste plaats over een koopkrachtpremie. "Er komt een stevige koopkrachtpremie, andere premies worden geïndexeerd en ook de verplaatsingsvergoeding wordt verhoogd", legt Rosseel uit.

De premie kan oplopen van 125 tot 225, 300 of uiteindelijk 375 euro. Het bedrag varieert in functie van de winstgevendheid van het bedrijf. Voorts gaat de toeslag voor de ploeg- en de middagpremie 5 cent hoger tot 0,32 euro per uur. De fietsvergoeding stijgt 3 cent en bij de privé-vervoerskosten stijgt de tussenkomst van de werkgever naar 100 procent van de treinkaart. Bij de tussenkomst kinderopvang gaat de maximumleeftijd van het kind van 6 naar 12 jaar.

Het ontwerpakkoord zal nu worden voorgelegd aan de achterban.

Meest gelezen