Getty Images
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

“Gedaan met 10 uur per dag werken om 40 euro te verdienen”: zelfstandige koeriers hebben vanaf volgend jaar recht op minstens 32 euro per uur

Om sociale uitbuiting tegen te gaan, zullen pakjeskoeriers vanaf volgend jaar bij wet minstens 32,77 euro bruto per uur verdienen. De FOD Economie rekende voor dat dit een billijk uurtarief is voor wie als zelfstandige met de wagen zendingen rondbrengt. “De minimumvergoeding is uniek in Europa”, zegt minister van Post Petra De Sutter (Groen).

117 reacties

  • Dominiek Van Lommel

    4 maanden geleden
    'Die wet komt er onder meer nadat een grootse undercoverreportage in HLN allerlei uitwassen zoals uitbuiting, zwartwerk en zelfs het inschakelen van minderjarigen blootlegde in de logistieke sector.' Betekent dit dat de reguliere inspecties hun werk niet doen? mogen we weten wie dat zijn en aan hun oren trekken?
  • Dirk Vanhemel

    5 maanden geleden
    Voor iedereen die het zo goed weet i.v.m de logistieke sector en de koerier diensten. In België vervoer je niets als je geen geldige transport vergunning hebt en moet je voldoen aan de Belgische wetgeving i.v.m met loonvoorwaarden. Ja ook PostNl moet daar aan voldoen. Dit gaat alleen terug werkgelegenheid creëren voor de grote koerier bedrijven. Deze gaan terug met eigen personeel werken i.p.v Subco,s.
  • Davy Napels

    5 maanden geleden
    Gratis levering en vooral gratis retour zou verboden moeten worden. Als je het echt wil passen, of zien of voelen, dan ga je naar de kleinhandelaar en koop je het daar...
  • Alex Lagazette

    5 maanden geleden
    Heel interessant... Aangezien de meeste zelfstandige bezorgers per pakje betaald worden en niet per uur! Ik denk dat ze enkel bij Bpost per uur betaald worden.
  • Albric Paridaens

    5 maanden geleden
    Mevrouw De Sutter zou beter de verplichting invoeren dat online aankopen kunnen afgehaald worden in BV een kantoor van Bpost af een ander afhaalpunt. Het zou moeten verplicht worden om de keuze mogelijk te maken. Nooit problemen indien niet thuis.