Intentieverklaring van de vrijwillige samenvoeging tussen Wachtebeke en Lochristi in 2021

Gemeenteraad Wachtebeke keurt fusie met Lochristi unaniem goed

De gemeenteraad van Wachtebeke heeft gisteravond de fusie met Lochristi goedgekeurd. Alle 19 gemeenteraadsleden stemden "ja", dus vóór een vrijwillige samenvoeging met Lochristi. De nieuwe fusiegemeente wordt officieel vanaf 1 januari 2025, en zal Lochristi heten, met Wachtebeke als deelgemeente.

Het is officieel. Op de Wachtebeekse gemeenteraad van gisteravond hebben de 19 leden de fusie met Lochristi goedgekeurd. Als komende maandag ook Lochristi "ja" zegt, dan vormen de twee buren vanaf 1 januari 2025 een nieuwe grotere gemeente. Ze krijgt de naam "Lochristi", met Wachtebeke als deelgemeente. De fusiegemeente zal 31.000 inwoners tellen en ongeveer 94 vierkante kilometer groot zijn. 

Langverwachte fusie

"Het resultaat van vele maanden intensieve arbeid" vat de burgemeester van Wachtebeke Rudy van Cronenburg (Anders) de weg naar de fusie samen. "In oktober 2018 machtigde de gemeenteraad van Wachtebeke haar schepencollege om verkennende gesprekken op te starten met naburige gemeenten in het kader van mogelijk fusieplannen. Vandaag hebben we een historisch besluit genomen." 

Ook Lochristi ging gesprekken aan met verschillende gemeenten, maar met Wachtebeke klikte het bijzonder goed. Het provinciaal domein Puyenbroek ligt ook in de twee gemeenten. In 2021 werd bekend dat de twee een mogelijke fusie wilden onderzoeken. "Gemeentebesturen moeten aan steeds meer verwachtingen voldoen", zegt Rudy van Cronenburg. "We krijgen alsmaar meer taken toegewezen en de maatschappelijke uitdagingen worden groter, waardoor de beschikbare middelen meer en meer onder druk komen. Door het samengaan kunnen we al die problemen beter aanpakken."

Complementaire faciliteiten

De faciliteiten van de twee gemeenten vullen elkaar ook goed aan, zeggen ze. "Wachtebeke is een landelijke gemeente met een sterke binding", vertelt van Cronenburg. "We vinden de weg naar elkaars voorzieningen. Lochristi heeft een uitgebreid winkelnetwerk en een sportinfrastructuur. Wij beschikken met het Klooster- en Heidebos over twee groene longen en beiden hebben we een mooi vrijetijdsaanbod en een sterk verenigingsleven. Heel complementair dus."

Als volgende maandag - 27 november -, ook de gemeenteraad van Lochristi zijn goedkeuring geeft, dan worden de buren vanaf 1 januari 2025 officieel de fusiegemeente Lochristi.  

Meest gelezen