De miraculeuze terugkeer van de blauwe vinvis rond de Seychellen: “Dit is ongelooflijk opwindend”

Tientallen jaren geleden werden ze er volledig uitgeroeid door de walvisjacht, maar vandaag duikt de blauwe vinvis opnieuw op in de buurt van de Seychellen. Het grootste dier ter wereld lijkt aan een remonte bezig.

gli
Bron: BBC

“Een overwinning voor het natuurbehoud.” Zo omschrijven de onderzoekers de ontdekking dat er opnieuw blauwe vinvissen rondzwemmen in een deel van de Stille Oceaan waar ze tientallen jaren geleden volledig werden uitgeroeid. De blauwe vinvis is het grootste dier op aarde, maar de majestueuze walvis was jarenlang met uitsterven bedreigd.

En dat was vooral de schuld van de mens. De afgelopen eeuw was de blauwe vinvis namelijk een erg populair doelwit voor de walvisjacht. Volgens cijfers van de Internationale Walvisjacht Commissie werden er in de jaren 30 wel 30.000 exemplaren per jaar gedood. Het vet van de walvissen werd toen gebruikt om er lampenolie van te maken. Het aantal overblijvende blauwe vinvissen op onze planeet is ondertussen nog maar een fractie van wat het ooit was.

Opwindend

Maar de strengere regels die de afgelopen jaren werden opgelegd aan de jacht, lijken stilaan wel hun vruchten af te werpen. De blauwe vinvis is begonnen aan een (kleine) remonte. Dat wordt bevestigd door de nieuwste bevindingen nabij de Seychellen. Uit geluidsopnames onder water, daterend van 2020 en 2021, leidden de wetenschappers af dat meerdere walvissen maandenlang in de regio hebben verbleven.

Kate Stafford, een van de hoofdonderzoekers, is enthousiast. “Het blijkt dat als je stopt met het massaal doden van dieren en je geeft ze de kans om te herstellen, dat ze dat ook doen”, zegt ze aan BBC News. “Weten dat er opnieuw een populatie rond de Seychellen is, is ongelooflijk opwindend. Gebaseerd op de geluiden die we hebben opgevangen, zou het kunnen dat de Seychellen zelfs al een soort broedgebied zijn. Walvissen zingen namelijk tijdens het broedseizoen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER