Schoolmappen in frigobox of maxi-cosi: ludieke actie in Middenschool Halle doet leerlingen nadenken over gewicht boekentas

Omdat leerlingen vaak te veel spullen meesleuren in hun rugzak of boekentas, heeft de GO! Middenschool in Halle een ludieke actie georganiseerd om leerlingen en ouders te doen nadenken over het gewicht van de boekentas. Op de "alles behalve een rugzak"-dag brachten de leerlingen hun schoolgerief mee in een alternatief, zoals een kattenmand of een frigobox. 

"We merken dat nog te veel leerlingen een te zware boekentas naar school sleuren. We hebben ze eens gewogen en sommige leerlingen dragen elke dag 11 kilogram op hun rug terwijl ze soms zelf maar 50 kilogram wegen", legt directeur David De Clercq uit. "Om gezond te zijn zou een boekentas niet meer dan een drietal kilogram mogen wegen. Zeker voor wie de overstap maakt van de lagere school naar het secundair is het vaak niet eenvoudig om in te schatten wat ze die dag allemaal gaan nodig hebben van boeken. Dus nemen leerlingen voor de zekerheid vaak te veel mee.”

Daarom organiseerde de school een "alles behalve een rugzak"-dag, om leerlingen bewust laten nadenken wat ze allemaal in hun boekentas stoppen. "We vroegen hen een ludiek alternatief verzinnen om hun boeken, pennenzak en laptop mee naar school te brengen. Leerlingen kwamen naar school in een frigobox, een kartonnen doos, een maxi-cosi, een winkelkar, een materiaalkist, een kattenmand,... Ik zou het zelf zo gek niet kunnen bedenken."

Maar de actie miste haar doel niet: het bleek niet evident om hetzelfde gewicht in een frigobox of een kattenmand te proppen. "De boodschap is dan ook duidelijk: denk goed na als je je boekentas vult en neem alleen mee wat nodig is", aldus nog De Clercq.

Volgens de directeur zijn de boekentassen lichter geworden, maar om erop toe te zien dat het effect blijvend is, zal de school in januari een nieuwe steekproef houden.

Meest gelezen