Gezondheid

Er zijn drie keer zoveel zwangere vrouwen met diabetes als tien jaar geleden

© getty

Steeds meer aanstaande moeders hebben overgewicht. Dat verhoogt het risico op hoge bloeddruk, diabetes en een geboorte met keizersnede.

Dries De Smet

Rond en niet zo gezond: dat is helaas vaker het beeld van zwangere vrouwen. Zo is het aantal zwangere vrouwen met diabetes de afgelopen tien jaar verdrievoudigd, van 3 procent in 2012 naar 8,9 procent vorig jaar. Dat staat in het jaarrapport Perinatale gezondheid in Vlaanderen.

Zwangerschapsdiabetes is een tijdelijke vorm van suikerziekte die doorgaans tijdens de tweede helft van de zwangerschap ontstaat. Door een verminderde gevoeligheid voor insuline en een lagere insulineproductie blijft er meer suiker in het bloed circuleren, wat schadelijk is voor moeder en baby. De zwangerschapsdiabetes verdwijnt meestal weer, maar er is wel een verhoogd risico om daarna alsnog diabetes te ontwikkelen.

In het cijfer van 8,9 procent zitten ook vrouwen die vóór de zwangerschap al diabetes hadden (maar het niet noodzakelijk zelf al wisten). Een deel van de stijging is ook te wijten aan een verbeterde screening en diagnose.

Maar tegelijk gaat de stijging ook samen met een toename van overgewicht bij aanstaande moeders, stelt het Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie (SPE) vast. Dat is immers een risicofactor voor een te hoge bloeddruk en diabetes. Op tien jaar tijd is het aantal zwangere vrouwen met overgewicht (een BMI hoger dan 25) bij het begin van de zwangerschap gestegen van 33,2 naar 42,2 procent. Vrouwen met obesitas (BMI >30) hebben drie keer zoveel kans op een te hoge bloeddruk of diabetes, in vergelijking met vrouwen met een normaal gewicht (BMI tussen 18,5 en 25).

Vandaag komt meer dan één op de vijf kinderen ter wereld met een keizersnede. Dat is een lichte stijging tegenover tien jaar geleden: in 2012 ging het om 19,7 procent van de bevallingen, vorig jaar om 22,1 procent. Die kleine stijging is vooral te wijten aan het aantal niet geplande keizersnedes.

Uit de cijfers blijkt ook dat een keizersnede veel vaker voorkomt bij vrouwen die vóór de zwangerschap al overgewicht hadden. Bijna één op de drie vrouwen met obesitas (30 procent) bevalt met een keizersnede. Bij vrouwen met een normaal gewicht is dat maar 17 procent.

SPE stelt dat het belangrijk is dat vrouwen ook voor de zwangerschap al een gezonde leefstijl en gezond gewicht nastreven.