© Unsplash

Onderzoekers ontdekken dat smaakpapillen je zeggen wanneer je genoeg gegeten hebt

Wanneer heb je genoeg gegeten? Wanneer je bord leeg is of wanneer je maag voldaan aanvoelt? Volgens een nieuwe studie is er nog een derde manier om te weten wanneer je best stopt met eten en daar hebben je smaakpapillen alles mee te maken.

Camille Van Puymbroeck

Wetenschappers van de University of California San Francisco besloten om door middel van een experiment met muizen hun kennis over verzadiging te vergroten. Hun hoofdvraag was simpel: wat zorgt ervoor dat we stoppen met eten?

“Onze studie is de eerste om deze neuronen te observeren terwijl een dier eet. Opvallend genoeg achterhaalden we dat veel van deze cellen antwoorden op verschillende signalen en zo de manier waarop we ons voeden op andere manieren controleren dan we voorheen dachten”, aldus hoofdauteur Zachary Knight in een interview met Gizmondo.

Meerdere processen

Voorheen werd namelijk aangenomen dat voornamelijk de maag verantwoordelijk was voor ons gevoel van verzadiging. Die stuurt namelijk een signaal naar de hersencellen in de herstenstam wanneer we eten, waardoor we op een bepaald moment een gevoel van verzadiging ervaren. Maar er blijkt meer aan de hand. Hoewel dat proces in tweede instantie wel degelijk plaatsvindt, is het de mond – en dan vooral de smaakpapillen – die als eerste signalen richting de hersenstam stuurt.

Die eerste reeks signalen zou met name verantwoordelijk zijn voor hoe snel we eten en wordt hoofdzakelijk aangestuurd door de smaak van ons voedsel, maar niet op de manier die de wetenschappers vermoedden. Smaak zorgt er volgens de studie namelijk voor dat we minder snel gaan eten door middel van een proces in onze hersenstam dat volledig buiten ons bewustzijn om plaatsvindt. Contra-intuïtief, zoveel is zeker, en verder onderzoek is dan ook noodzakelijk om de conclusies te staven. Maar volgens de wetenschappers vormen de resultaten albast een belangrijke aanzet naar de ontwikkeling van nieuwe afslankmiddelen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer