© BELGA

Parket vraagt om Gentse arts verdacht van onwettelijke euthanasie niet te vervolgen

Gent -

Het openbaar ministerie vraagt om de internist van het AZ Jan Palfijn die verdacht wordt van een onrechtmatige euthanasie, niet te vervolgen. De zaak kwam vrijdag voor de raadkamer in Gent.

Simon Dekaezemaker

De zaak draait rond de euthanasie die de arts Jan Rodenbach van het AZ Jan Palfijn eind 2021 uitvoerde op een 92-jarige man. De vraag kwam van hemzelf en zijn familie was akkoord. De procedure werd opgestart en uitgevoerd. Maar enkele dagen later werd de arts opgepakt.

Het parket was een onderzoek gestart voor doodslag. Volgens hen was de procedure niet correct nageleefd. Een procedurefout, volgens zijn advocaat Walter Van Steenbrugge, maar geen schending van de grondvoorwaarden. Daarop stapte hij naar het Grondwettelijk Hof.

Daar haalde de arts zijn slag thuis: het Hof verklaarde de euthanasiewet ongrondwettig. Die wet zegt dat elke overtreding van de euthanasieprocedure als een ‘gifmoord’ of ‘doodslag’ gezien moet worden. Een arts vervolgen als die enkel een procedurefout maakte, was niet grondwettelijk.

Het parket generaal werd aangeschreven door de advocaat en het dossier werd vrijdag door de raadkamer van Gent behandeld. Zowel het openbaar ministerie als de arts vroegen een buitenvervolgingstelling. De beslissing wordt op 6 december verwacht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer