Oplichters gebruiken opnieuw phishingadvertenties met BV's: dit keer is zangeres Natalia slachtoffer

Al maanden wordt Facebook overspoeld met nepadvertenties waarin bekende Vlamingen de hoofdrol spelen. De bedoeling van de advertenties is om mensen op te lichten. Onlangs nog gebruikten oplichters vooral Karen Damen om mensen in de val te lokken. Nu speelt zangeres Natalia de hoofdrol. Er circuleren momenteel zo’n 1.000 advertenties van haar online. 

"Ik schaam me voor wat ik heb gedaan!", "Dit zou het einde van haar carrière betekenen". Zo luiden de advertenties op Facebook van zangeres Natalia. In onderstaand voorbeeld wordt ze zelfs in de boeien geslagen voor wat ze zou gezegd hebben. Maar deze advertenties zijn vals en zijn bedoeld om mensen op te lichten. Er worden foto's van bekende Vlamingen gepost met sensationele headlines zodat mensen daarop zouden klikken. 

Voorbeeld van een advertentie van Natalia op Facebook

Karen Damen

Deze advertenties van Natalia doen denken aan een eerdere scam. In september werd zangeres en actrice Karen Damen ook slachtoffer van valse advertenties. VRT NWS zocht uit waar deze advertenties vandaan kwamen en hoe de oplichters te werk gingen. 

Wie toen op een advertentie klikte, kwam uit op een vals artikel van de krant Het Laatste Nieuws. Volgens dat nepartikel zou de Centrale Bank van België de actrice aanklagen voor uitspraken die ze op televisie deed. Wie wil weten wat ze dan gezegd zou hebben, moet doorklikken.

Voorbeeld vals HLN-artikel met foto van Karen Damen

"Beleggersplatform"

Als je klikt, word je naar een beleggersplatform geleid. Er wordt gevraagd naar je naam, voornaam en telefoonnummer. VRT NWS heeft zich toen geregistreerd op het platform om te kijken wat er gebeurt. We werden al vrij snel opgebeld door een vrouw. We moesten nog meer gegevens doorgeven en ze legde uit dat we kunnen investeren in bitcoins, goud of zilver. Daarna vroeg ze of we wilden starten met een investering van 250 euro.

Dat hebben we toen niet gedaan, want betalen wil zeggen dat we dat geld hoogstwaarschijnlijk niet terugzien. De bedoeling van de oplichters is om je zoveel mogelijk geld afhandig te maken en vaak grotere bedragen te laten investeren. 

Wie op de advertentie van Natalia klikt, komt meteen op een soortgelijk beleggersplatform uit. Wat daar opvalt, is dat er een foto van Karen Damen op de homepagina prijkt. Damen zou het platform aanbevelen. Het doet vermoeden dat beide scams eventueel met elkaar te maken hebben. Momenteel circuleren er 1.300 advertenties met zangeres Natalia op Facebook. 

Voorbeeld van Karen Damen die het beleggersplatform zogezegd zou aanbevelen

Gevaar van deze websites

Het gevaar van deze websites zit, volgens Philippe van Linthout, onderzoeksrechter bij de Mechelse rechtbank en gespecialiseerd in cybercrime, in de geleidelijke opbouw van deze platformen. "In gelijkaardige zaken zie je dat iemand eerst een kleine som inlegt en daarop heel snel een 'return on investment' krijgt. En dat is een beetje deel van de oplichting. Men bespeelt je."

De FSMA, Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten, kreeg hier in de eerste zes maanden van dit jaar 355 meldingen over en geeft tips om frauduleuze platformen te vermijden. "Controleer altijd de identiteit van de aanbieder, ga na of de vennootschap over de vereiste vergunning beschikt en aarzel niet om het FSMA te contacteren bij twijfel." 

Meest gelezen