Oscar Pistorius komt vervroegd vrij, tien jaar nadat hij vriendin vermoordde

Als ‘Blade Runner’ was hij een inspiratie voor atleten met en zonder beperking, tot hij in 2013 zijn vriendin doodschoot. Meer dan tien jaar later wordt de Zuid-Afrikaan Oscar Pistorius (37) vervroegd vrijgelaten.

wver
Bron: BBC

Oscar Pistorius werd wereldberoemd als de ‘Blade Runner’, door ondanks zijn dubbele beenamputatie als kind en met de hulp van futuristische protheses een carrière als topatleet uit te bouwen. Maar op 14 februari 2013 stortte dat imago in één klap in: in de vroege uren van valentijnsdag 2013 vuurde Pistorius vier schoten door de gesloten deur van de badkamerdeur in zijn woning in Pretoria. Het 29-jarige model Reeva Steenkamp stierf ter plaatse. Volgens de aanklager deed hij dat in een woedebui. De atleet heeft zelf altijd volgehouden dat hij vermoedde dat er een inbreker in zijn appartement was en dat hij zijn vriendin juist wilde beschermen.

(Lees verder onder de foto)

Pistorius tijdens een hoorzitting over zijn borg, kort na de feiten.© AP

In eerste instantie werd Pistorius in 2015 veroordeeld tot zes jaar cel, maar daartegen was het parket in beroep gegaan. De vroegere ster van de atletiekstadions hoorde in beroep zijn celstraf verhoogd worden naar dertien jaar en vijf maanden. Op zijn beurt wendde Pistorius zijn enige resterende beroepsmogelijkheid aan, bij het Grondwettelijk Hof. Dat wees zijn aanvraag echter af. Pistorius, die inmiddels 37 jaar oud is, heeft meer dan de helft van zijn straf uitgezeten, in Zuid-Afrika het minimum dat vereist is om voor voorwaardelijke vrijlating in aanmerking te komen. Op 5 januari is het zover.

LEES OOK. “Vernederde” Oscar Pistorius in tranen als hij zonder protheses door rechtbank moet wandelen

Pistorius had in maart ook al een aanvraag ingediend om vrij te komen, die werd toen afgewezen. Tania Koen, de advocaat van de familie van Steenkamp, liet toen weten dat ze niet wist waarom de aanvraag was geweigerd. Volgens haar was de familie Steenkamp tegen een vervroegde vrijlating. Zijn vervroegde vrijlating werd nu goedgekeurd omdat het zijn eerste veroordeling was en hij “een positief ondersteuningssysteem” heeft, aldus een rapport.

Oscar Pistorius werd geboren zonder kuitbenen. Toen hij elf maanden oud was, besloten zijn ouders om zijn beide benen deels te amputeren. Zo kwam hij al in aanmerking voor protheses voor hij echt leerde lopen. En dat zou volgens zijn dokters minder traumatisch zijn.

Pistorius tijdens de Paralympics in 2012 in Londen.© Action Images via Reuters

In 2012 was de Zuid-Afrikaan de eerste atleet zonder benen die meedeed met de reguliere Olympische Spelen, die toen in Londen werden gehouden. Hij werd ook de tiende atleet die deelnam aan zowel de Olympische als Paralympische Spelen. De man werd een wereldwijd icoon en tekende meerdere grote sponsordeals.

LEES OOK. Vader van Reeva Steenkamp geeft emotionele getuigenis: “Oscar moet boeten”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer