Radio 2

Studenten en personeelsleden KU Leuven bezetten rectoraat: "Universiteit moet alle samenwerkingen met Israël stopzetten" 

Zo'n 30 studenten en personeelsleden van de KU Leuven hebben een tijdje het rectoraat van de universiteit bezet. Met hun actie willen ze druk uitoefenen op de universiteit. Ze willen dat de KU Leuven een duidelijk standpunt inneemt over de oorlog in Gaza en dat ze alle samenwerkingen met Israëlische universiteiten en bedrijven stopzet. 

Dat de universiteit van Leuven neutraal blijft in het het Israëlisch-Palestijns conflict zint enkele studenten en personeelsleden van de KU Leuven niet. Vanmorgen hebben ze dan ook het rectoraat van de universiteit bezet met de uitdrukkelijke vraag om een standpunt in te nemen. 

"Wij willen dat de KU Leuven een duidelijk standpunt inneemt over het conflict", zegt actievoerder Niels De Ridder. "Op dit moment blijft de universiteit neutraal. Maar als je kijkt naar de scheve machtsbalans en het dodental onder de Palestijnse burgerbevolking kan de universiteit volgens ons niet neutraal blijven. Wij vragen dat de universiteit alle banden stopzet met de Israëlische universiteiten en bedrijven die banden hebben met de wapenindustrie en het Israëlische leger." 

"De universiteit heeft intussen al haar banden verbroken met Russische instellingen, ten tijde van de apartheid in Zuid-Afrika hebben ze dat ook gedaan, wij vragen nu hetzelfde", zegt De Ridder. "Dit zou een heel krachtig signaal zijn van de universiteit." 

De bezetting van het rectoraat duurde zo'n half uurtje. De actievoerders werden door de universiteit gevraagd om het gebouw te verlaten, dat gebeurde onder politiebegeleiding. 

"Als universiteit blijven inzetten op respectvolle dialoog en zorgzaamheid"

Een kleine delegatie van de actievoerders werd ontvangen door de vicerector internationalisering van de KU Leuven. Tijdens dat gesprek is beloofd om op korte termijn een formele bijeenkomst te houden over de problematiek. 

De KU Leuven beklemtoont ook "elke vorm van geweld tegen burgers te veroordelen." De universiteit volgt naar eigen zeggen de evoluties in het conflict op de voet, ook in functie van bijsturing van het eigen beleid.

"Een tijdelijk staakt-het-vuren is een positieve evolutie, maar de eis om dit permanent te maken moet luid blijven weerklinken. Als universiteit blijven we intern inzetten op respectvolle dialoog en zorgzaamheid", klinkt het.  "We hebben vandaag een delegatie van studenten die aan het rectoraat actievoerden ontvangen. We hebben naar hen geluisterd en benadrukt dat we hun bezorgdheden delen. Ook onze samenwerkingen met Israëlische universiteiten blijven we constant evalueren."

Meest gelezen