Dakloze Richard (55) dood aangetroffen in tentje op Spoor Oost: “Drempel naar nachtopvang is voor sommigen nog te groot”

Antwerpen -

Het lichaam van Richard Makrouny (55), een dakloze man, is zondagnamiddag in een tentje op Spoor Oost teruggevonden. Uit een autopsie bleek dat het niet gaat om een misdrijf. Daklozenorganisaties bevestigen dat daklozen geregeld in tentjes op het terrein overnachten. “Het toont aan dat de drempel naar nachtopvang voor sommigen toch nog te groot is.”

Nette Loots Jarit Taelman

“Richard was een rustig persoon die heel graag op zichzelf was”, vertelt Niek van daklozenorganisatie ’t Vlot. Zijn lichaam werd zondagnamiddag levenloos aangetroffen in een tentje op een grasveld aan Spoor Oost. “Hij had de Belgische nationaliteit, beschikte dus over een wettig verblijf, maar leefde al meerdere jaren op straat.”

Richard had een beperkte vriendenkring. De jongste tijd trok hij op met één vriend. Ze verbleven allebei in tentjes op de terreinen aan Spoor Oost. “Zijn vriend sliep in het tentje naast hem. Ze hadden elkaar ’s nachts nog even kort gehoord. Toen Richard zondagnamiddag nog steeds niet uit zijn tentje kwam, maakte de vriend zich zorgen.”

Hij ging hulp halen bij De Revue, een daginloopcentrum voor daklozen aan de Schijnpoortweg waar Richard vaak over de vloer kwam. Een hulpverleenster was meegelopen tot aan zijn tentje en verwittigde de hulpdiensten. Maar alle hulp kwam te laat, de man was al overleden. Uit de autopsie bleek dat er geen indicaties van kwaad opzet zijn. “We zijn blij dat er toch een vriend was die tot het laatste moment voor hem gezorgd heeft”, zegt Niek.

Politiecontrole

De tentjes aan Spoor Oost zijn geen nieuw fenomeen, dat bevestigt ook de directeur van Free Clinic, Tino Ruyters. “Sinds een aantal maanden merken we dat er geregeld mensen kamperen in kleine tentjes verspreid over het terrein van Spoor Oost. Het gaat om een tiental personen, het aantal varieert van nacht tot nacht. De politie heeft hier ook al vaak actie rond gevoerd.”

Donderdag, vier dagen na het overlijden van Richard, heeft de politie opnieuw een actie uitgevoerd. “Tien personen met tenten zijn gecontroleerd”, zegt Kim Bastiaens, woordvoerder van de Antwerpse politie. “Ze werden verzocht om de tenten op te ruimen. Twee personen krijgen een GAS-boete omdat ze de openbare ruimte inrichtten als slaapplaats.”

Het verzoek van de politie werd duidelijk opgevolgd. Vrijdagochtend waren de tentjes verdwenen, enkel wat afval en dekens bleven achter.

Winteropvang

“Het is tragisch dat de man op deze manier overleden is, zeker nu de winteropvang een week geleden van start is gegaan. Toch blijven er mensen voor kiezen om buiten te slapen. Het toont aan dat er nog steeds drempels zijn om over te stappen naar de nachtopvang”, zegt Ruyters.

Die drempels zijn heel variabel en hangen af van persoon tot persoon. “Zo kunnen er bijvoorbeeld geen honden binnen bij de nachtopvang, terwijl meerdere daklozen in het gezelschap leven van een viervoeter. In de nachtopvang wordt er ook geslapen in zalen met meerdere personen, wat niet altijd gemakkelijk is. Daarnaast moeten mensen – buiten de winteropvang – over identiteitspapieren beschikken, wat zeker niet altijd het geval is.”

De stad zal in de toekomst het gebouw van Digipolis in de Emiel Vloorsstraat omvormen tot een brandweerkazerne en nachtopvang voor daklozen. “De nieuwe nachtopvang zal in 2027 klaar zijn”, vertelt schepen van Sociale Zaken Tom Meeuws (Vooruit). “De tijd en de budgetten laten ons toe te kijken naar de noden van daklozen om zo de drempel naar nachtopvang te verkleinen. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken naar meer individuele slaapruimtes, en er wordt ook onderzocht of honden kunnen worden toegelaten.”

Op donderdag 7 december wordt afscheid genomen van Richard Makrouny. De uitvaart vindt plaats om 11.30u in de Heilig Hartkerk in de Lange Beeldekensstraat.

Ook lakens bleven achter op Spoor Oost.© Sarah Van den Elsken

© Sarah Van den Elsken

Een achtergelaten spuit.© Sarah Van den Elsken

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV