imagebroker.com

Fusie Zwijndrecht, Beveren en Kruibeke moet Oost-Vlaanderen ruim 2 miljoen euro opleveren

Als Beveren en Kruibeke fuseren met Zwijndrecht, dan zal de provincie Oost-Vlaanderen jaarlijks ruim twee miljoen euro extra kunnen innen. Dat bevestigt de Oost-Vlaamse gedeputeerde Kurt Moens (N-VA). Bij een fusie komt Zwijndrecht vermoedelijk in de provincie Oost-Vlaanderen te liggen. Daardoor zouden alle bedrijfsbelastingen naar Oost-Vlaanderen gaan. 

Een fusie tussen de twee Oost-Vlaamse gemeenten Beveren en Kruibeke met Zwijndrecht, in de provincie Antwerpen, zal ook gevolgen hebben voor de inkomsten van de provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen. Dat zegt Groen en dat wordt ook bevestigd door de eerste gedeputeerde van de provincie Antwerpen Luk Lemmens (N-VA). De kans is groot dat Zwijndrecht bij een fusie tot Oost-Vlaanderen zal behoren. Oost-Vlaanderen zal in dat geval ook alle bedrijfsbelastingen in Zwijndrecht mogen innen. 

De provincie Antwerpen zou door het verlies van Zwijndrecht jaarlijks 2,6 miljoen euro mislopen. Het gros van dat geld komt vooral van bedrijfsbelastingen die geïnd worden bij petrochemische havenbedrijven in Zwijndrecht. In de provincie Oost-Vlaanderen liggen de provinciebelastingen een stukje lager, waardoor de bedrijven, en ook inwoners van Zwijndrecht, minder moeten afdragen aan de provincie.

"Dat betekent dat het financiële surplus voor onze provincie iets lager zal liggen dan die 2,6 miljoen die Antwerpen verliest, maar wellicht zal dat bedrag toch nog rond de 2 miljoen euro hangen", zegt gedeputeerde in Oost-Vlaanderen Kurt Moens (N-VA).

Boost voor Oost-Vlaamse investeringen

En die financiële opsteker voor Oost-Vlaanderen zou heel wat lopende projecten in stroomversnellingen kunnen brengen, zegt Moens. "Het is natuurlijk een beetje voorbarig, want de provincies moeten nog advies geven over de overstap van Zwijndrecht naar Oost-Vlaanderen. En als dat geld er komt, zal het de volgende deputatie zijn die moet beslissen wat ermee gebeurt. Maar er zijn uiteraard enkele opportuniteiten waarin geïnvesteerd kan worden. Ik denk dan aan de uitbreiding van onze fietssnelwegen, onze bosgebieden, maar ook aan investeringen in recreatiedomein De Ster, dat vlakbij Zwijndrecht ligt."

De inwoners van Zwijndrecht zullen in Oost-Vlaanderen ook lagere provinciale belastingen moeten betalen

Oost-Vlaams gedeputeerde Kurt Moens (N-VA)

"Ook voor de inwoners van Zwijndrecht zal de verandering van provincie enkele positief effecten met zich meebrengen", gaat Moens verder. "Zij betalen nu als inwoner van de provincie Antwerpen jaarlijks een belasting van 43 euro, in de provincie Oost-Vlaanderen geldt er een belasting van ongeveer 32 euro. En als die belastingen de komende jaren ongeveer even hoog zouden blijven, is dat toch een aanzienlijk bedrag dat ze minder moeten betalen. Verder zullen Zwijndrechtenaren, als inwoners van Oost-Vlaanderen, ook nog maar de helft van de toegangsprijs van De Ster moeten betalen."

Op 13 december moeten de provincieraden van Antwerpen en Oost-Vlaanderen een advies uit te brengen over de mogelijke verschuiving van de provinciale grenzen.

Meest gelezen