© BELGA

Israël wijst De Croo terecht over uitspraken tijdens bezoek: “Steun aan terrorisme”

Premier De Croo keert vrijdagavond terug naar België na een korte reis door Israël en Palestijnse gebieden. Maar die reis eindigt met vooral veel kritiek op onze premier en zijn uitspraken over de “onaanvaardbare vernietiging van Gaza”.

Laurence Torck & Pieter Lesaffer

De Croo uitte tijdens zijn bezoek aan Israël kritiek op Hamas maar zei ook dat “de vernietiging van Gazea onaanvaardbaar is”. Hij gaf ook aan dat er enkel een politieke en geen militaire oplossing is voor het conflict. Daarnaast riep hij ook op om het geweld “van kolonisten op de Westelijke Jordaanoever en het doden van onschuldigde mensen te stoppen.” Maar die uitspraken kunnen volgens de Israëlische regering niet door de beugel.

“Premier Netanyahu veroordeelt krachtig de opmerkingen van de premiers van België en Spanje, die Hamas niet volledig verantwoordelijk hebben gesteld voor de misdaden tegen de menselijkheid die het heeft gepleegd: het afslachten van Israëlische burgers en het gebruiken van Palestijnen als menselijk schild”, schrijft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op X vrijdagavond.

Ook Eli Cohen, de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, trok naar X om uitspraken van onze premier te veroordelen. “Zij verlenen steun aan terrorisme”, zegt Cohen nu op X. “Als gevolg van hun woorden zullen hun ambassadeurs worden uitgenodigd voor een hard terechtwijzingsgesprek.” Daarnaast zei hij dat “Israël handelt in overeenstemming met het internationaal recht” en “vecht tegen een moorddadige terroristische organisatie die erger is dan IS”. Hij benadrukte ook dat Israël de “strijd na het tijdelijk staakt-het-vuren zal hervatten om Hamas te elimineren”.

Volgens De Croo zou de Israëlische regering echter niet goed geluisterd hebben. “Ik heb de terroristische daden van Hamas veroordeeld, ik heb gezegd dat Israël het recht heeft om zich te verdedigen en dat het humanitair recht gerespecteerd moet worden, aan beide kanten (zowel Hamas als Israël, nvdr.)”, zei hij vlak voor het opstijgen. “Ik zal de Israëlische ambassadeur in ons land uitnodigen voor een koffie om dat te verduidelijken.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer