Ga naar de inhoud
De legendarische Russ Bray begint straks aan zijn laatste WK als caller.
De legendarische Russ Bray begint straks aan zijn laatste WK als caller.

Met Russ Bray verliest het darts straks een legendarisch figuur. De bekende caller met de iconische stem stopt na het komende WK op het hoogste niveau. Hoe zeer zal Bray gemist worden? En wat is het belang van een goeie caller in darts? Sporza Daily gaat op zoek naar het antwoord.

"Legendarische hese en doorrookte stem"

Terwijl in andere sporten de scheidsrechter in het ideale geval zo afwezig mogelijk is, is hij in het darts juist enorm prominent. De ref leidt een wedstrijd in goeie banen, maar vooral: hij roept de scores af en dat liefst op een zo enthousiast mogelijk manier.

 

Op dat vlak kent de nu 66-jarige Russ Bray vandaag zijn gelijk niet. Enkel de inmiddels overleden dartsref Martin Fitzmaurice is misschien nog een tikkeltje iconischer. "Na Fitzmaurice is Russ Bray de meest herkenbare stem van het circuit", weet voormalig prof Erik Clarys.

 

"Hoe hij met zijn hese en doorrookte stem een 180 afroept, is echt wel legendarisch. Als ik dat op zijn manier 5 keer na elkaar moet doen, dan heb ik geen stem meer (lacht)."

Na Martin Fitzmaurice is Russ Bray de meest herkenbare stem van het circuit.

Erik Clarys

Ook voor de Belgische caller Dave Joacim is Russ Bray een voorbeeld. "Met zijn stemvolume en timbre heeft die man alles om een zaal te pakken en stil te krijgen", klinkt het vol bewondering.

 

"Voor mij is hij wel een voorbeeld. Ik vind het knap wat hij doet en je mag ook niet vergeten: als er zoveel supporters achter je staan te roepen, om dan geconcentreerd te blijven... daar heb ik wel respect voor."

 

Maar opvolger gezocht dus voor Russ Bray, die weldra met pensioen gaat. Welke kwaliteiten moet een goeie caller nog hebben, naast een dragende stem om het publiek op te zwepen?

Het belangrijkste is natuurlijk het tellen, al ken je die combinaties eigenlijk uit je hoofd.

Dave Joacim

"Het belangrijkste is natuurlijk het tellen", zegt Joacim, al komt er op dat niveau in feite nog weinig rekenwerk aan te pas. "Zelf tel ik praktisch niet. Je kent die combinaties eigenlijk uit je hoofd."

 

"Voorts is het ook heel belangrijk dat je de spelers een beetje kent. Dan weet je hoe ze graag uitgooien. Zo weet je bijvoorbeeld dat Dimitri Van den Bergh graag dubbel 16 uitgooit."

 

En Engels spreken, natuurlijk, want 180 brullen in het Nederlands, dat is toch een stuk minder sexy dan in het Engels. "Het is een Engelse sport, dat kun je niet Nederlands maken", aldus Erik Clarys. "Dat zou een heel andere uitstraling geven, een heel andere beleving. Neen, Engels is de taal die gehanteerd wordt."

 

Is de caller dan de belangrijkste man op het dartspodium? "Samen met de spelers natuurlijk", besluit Dave Joacim. "Het is een combinatie van het hoge niveau van de spelers met een scheidsrechter die een stem heeft waar iedereen kippenvel van krijgt. Dat is de perfecte mix."

Gerelateerd: